Predsjednik Đukanović primio nadbiskupa barskog i apostolskog upravitelja kotorske biskupije monsinjora Roka Đonlješaja i novoimenovanog buskupa kotorskog monsinjora Ivana Štironju

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 26. travnja 2021. - 18:09

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je nadbiskupa barskog i apostolskog upravitelja kotorske biskupije monsinjora Roka Đonlješaja i novoimenovanog buskupa kotorskog monsinjora Ivana  Štironju.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo prilikom da ugosti predstavnike katoličke crkve u Crnoj Gori i sa njima razgovara o pitanjima buduće saradnje države Crne Gore i katoličke crkve. On je ocijenio da je ta saradnja uzorna sa opredijeljenošću za njeno dalje unapređenje na temeljima prepoznatog multietničkog, multikonfesionalnog i multikulturalnog karaktera crnogorskog društva. Predsjedniik je podsjetio da se na prostorima Crne Gore vjekovima prožimaju neke od najvećih svjetskih religija pravoslavlje, katoličanstvo, islam i judaizam, čijim je koegzistiranjem i iskrenim međusobnim poštovanjem različitosti izgrađen ambijent tolerantnosti koji su predano gradili  crnogorska država i njeni građani. Poseban doprinos dala je katolička vjerska zajednica brigom za dobro čovjeka i dobro Crne Gore kao istinski građanske države, poručio je Predsjednik. On je pozdravio misiju Svete Stolice u rješavanju globalnih političkih, ekonomskih, socijalnih, ekoloških  i drugih pitanja , uz zadovoljstvo kvalitetom odnosa Crne Gore i Vatikana, visoko cijeneći zalaganje pape Franja za mir, pravdu, jednakost među ljudima, humanitarnu pomoć i vladavinu prava. Na toj liniji ponovio je želju da njegova Svetost uskoro ostvari planiranu posjetu Crnoj Gori, kada se za to stvore neophodne pretpostavke. Podsjetio je da je Crna Gora prva balkanska, a druga većinski pravoslavna država koja je zaključila Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom, izrazivši spremnost za pružanje neophodne podrške otvaranju rezidencijalnog predstavništva, Nuncijature Svete Stolice u Crnoj Gori, kao još jedne potvrde bliskih i prijateljskih veza dvije države. Prepoznajući djelovanje kaoličke zajednice u Crnoj Gori na unapređenju i intenziviranju ekumenskog dijaloga, Predsjednik je podsjetio na inicijativu za otvaranje Međunarodnog omladinskog ekumenskog centra u Prčnju, koje bi nosilo ime don Branka Sbutege. U susret sjutrašnjem ustoličenju kotorskog biskupa Predsjednik je monsinjoru Ivanu Štironji uputio najsrdačnije čestitke uz želje za uspješan rad u obostranom interesu, i iskoristio priliku da zahvali doskorašnjem biskupu monsinjoru Iliji Janjiću na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji.

Nadbiskup Đonlješaj i novoimenovani biskup Štironja, zahvalili su Predsjedniku na izdvojenom vremenu za  prijem, lijepe riječi i upućene čestitke povodom sjutrašnjeg ustoličenja.  Ukazavši na viševjekovno trajanje ove vjerske zajednice u Crnoj Gori istakli su da je katoličkoj crkvi izuzetno stalo ne samo za vjernike, već i za dobro države Crne Gore i njene stabilnosti, onako kako Crna Gora zaslužuje. Iskazali su punu podršku inicijativi da se u realnim rokovima ostvari istorijska posjeta Svetog oca Crnoj Gori i mogućem otvaranju Nuncijature u Podgorici. 

Zajednički je ocijenjeno da se pitanja vezana za slobodu vjeroispovjesti i pravni položaj vjerskih zajednica moraju razmatrati u dijalogu države sa svim vjerskim zajednicama, vrlo pažljivo i strpljivo na način da se dođe do najoptimalnijih rješenja, bez ishitrenih poteza, na inkluzivan način.

Na liniji produbljivanja postojeće saradnje nadbiskup Đonlješaj i biskup Štironja pozvali su Predsjednika da posjeti sjedišta katoličke crkve u Baru i Kotoru, što je zadovoljstvom prihvaćeno. Sjutrašnjem činu ustoličenja novog kotorskog biskupa Ivana Štironje u ime Predsjednika  Crne Gore prisustvovaće savjetnik Srđan Spaić.

Izvor: www.predsjednik.me