Predstavljanje slikovnice “Putevima malog Karla” koja će povezati mališane Hrvatske i Crne Gore

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 13. lipnja 2022. - 13:45
Autor: 

Jedna nova zanimljiva slikovnica Putevima malog Karla razveselit će mališane Hrvatske i Crne Gore. Ilustratorica Anamarija Asanović te autorice stihova Sanja Putica i Anita Nikolić, uz grafičku podršku dizajnera Sandija Bibulića, predstavljaju priču koja uči i veseli u petoj godini projekta Putevima bokeljskih Hrvata.

Ova priča, koja povezuje mlade generacije dviju zemalja, više je od same slikovnice. Ona je jedan novi most, edukativno štivo koje nas na zanimljiv način vodi znamenitostima dviju zemalja načinom prilagođenim najmlađima.

“Slikovnica je nastala iz želje za obilježavanjem pete godine sudjelovanja u projektu Putevima bokeljskih Hrvata, iz želje za posvećenjem pisanog traga entuzijazmu i upornosti autorstvu projekta i potrebom da mladima i djeci približimo ljepote života na ovom prostoru” – govori autorica Sanja Putica i dodaje: “Ona nije samo nekoliko napisanih i naslikanih stranica. Anita i ja, svaka na svoj način, vezane smo za taj prekrasan kraj, vraćamo mu se i volimo ga. Kad se nekoga ili nešto voli, ne možeš samo uzimati. Treba i davati najbolje od sebe. Ima li boljega načina za trajno poklanjanje od pisane riječi namijenjene djetetu!”

Karlo je svaki dječak koji živi u Boki kotorskoj, voli svoju zemlju, ali i zemlju svojih predaka. Volio je slušati priče svoga djeda, najviše zato što su bile istinite. On odlazi na jedno veliko putovanje hrvatskim gradovima u kojima ga upoznaje mnoge znamenitosti. No, na putu mu se događaju razne avanture te situacije koje na kraju ipak uspješno prolazi.

Kad je Karlo došao u Osijek, prvo je krenuo do Tvrđe, utvrđenog dijela grada i ostao zadivljen ljepotom koju ne vidje do tada. Želio je vidjeti gdje je nekoć živjela dama koju su Osječani nazvali Mačkamama. Paulina Hermann pomagala je svima, životinjama i ljudima. Osim mnoštva mačaka, udomila je čak i tigra, a što su neki rekli da je čudna, nju nije bilo briga. Al' se zato brinuo Karlo, jer ga je čekao još veliki put osječkom Promenadom kako bi se što bolje upoznao s gradom.

“Ova priča za mene je bila povratak u djetinjstvo. S veseljem sam crtala malog Karla i sve naše znamenitosti. Želja mi je bila prikazati ih na djeci zanimljiv način. Vjerujem da smo uspjele u tome te da će se mališani, jednog dana kada posjete neku od lokacija, s veseljem sjetiti i ove slikovnice!” – ističe dizajnerica Anamarija Asanović.

Stihovi su ovo slikovnice koju su mališani u Tivtu s veseljem listali i pročitali. Generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru Jammnika Lončarević pohvalila je inicijativu te istaknula veliku podršku Republike Hrvatsku projektu koji se pdržava pet godina u kontinuitetu.

“Ako će barem jedno dijete, pročitavši ovu slikovnicu, poželjeti poći Karlovim putevima, učinit će nas sretnima!”- zaključila je Anita Nikolić.

Projekt Putevima bokeljskih Hrvata i u petoj se godini održava se pod pokroviteljstvima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića te predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Partneri projekta su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore te Zajednica bokeljskih Hrvata. Donatori su Croatia Airlines, Franck Snogoo, Erste Banka Hrvatska te Obrt Milardović Imotski.