Predstavljen Slikovni leksikon Tivta

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. lipnja 2019. - 10:07
Autor: 

Slikovni leksikon Tivta, autora Vladimira Roganovića, predstavljen je jučer u Zbirci pomorskog nasljeđa u Portu Montenegru. Izdavač je Turistička organizacija Tivat.

Na predstavljanju je govorila dramska umjetnica Dubravka Drakić, dramski umjetnik  Tihomir Stanić, direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić, kao i sam autor. Moderatorica večeri bila je Jelena  Božović.

„Ovim projektom danas grad će dobitim jedan predivan suvenir, kojeg će sa sobom ponijeti svi putnici namjernici ili kako autor to kaže - dobrohotnici i pohodnici Tivta, ljubitelji tivtovanja, ali i svi delegati, svi zvaničnici i svi drugi važni gosti grada. Tivat je oduvijek bio okrenut kulturi i tradiciji, ali je i grad otvoren ka novome. Grad koji sa pažnjom dobrog domaćina svesrdno prihvaća mnogo toga, postajući tako kosmopolitsko, hedonističko, multikulturalno i toplo utočište svima, koji su poželjeli biti njen dio. Tivat je teško opisati i predstaviti. On je glamurozan i porodičan, jednostavan i luksuzan, uspavan i muzikalan, najmanji i najveći“, kazala je direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić.

Autor Slikovnog leksikona Tivta, Vladimir Roganović je kazao da se u Leksikonu nalaze nostalgične priče o Tivtu, o Arsenalu, Pinama, i svemu ostalom po čemu je Tivat prepoznat, ali da je u centru priče galeb: „Jedna divna priča o Tivtu dobila je svoj finalni obris i to je vjerujem tek početak jednog čitalačkog uživanja u svim pojmovima i dijelovima koje Tivat nudi. Leksikon sadrži kratke sentimentalne, nostalgične priče o Tivtu, priče o tivtovanju, o uživanju Tivta i uživanju u Tivtu, a gledane kroz oči galeba koji od pradavnih vremena nadlijeće pitome obale Boke i Tivatskog zaliva“.

Priče o Tivtu dočarali su nam dramski umjetnici Dubravka Drakić i Tihomir Stanić, a u glazbenom dijelu programa nastupila je klapa „Jadran“.