Predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore na seminaru "Stvaranje kazališta"

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 06. srpnja 2018. - 12:13
Autor: 

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore u sklopu suradnje s Hrvatskom maticom iseljenika omogućilo je svom predstavniku Antoniju Grguroviću sudjelovanje na ovogodišnjem seminaru "Stvaranje kazališta" u organizaciji HMI.

Hrvatska matica iseljenika i u 2018. godini održava seminar za voditelje kazališnih grupa koji djeluju izvan Hrvatske, zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu.

Projekt Stvaranje kazališta je namijenjen ljubiteljima kazališne umjetnosti koji kazališnim izričajem žele obrađivati elemente hrvatskog kulturnog identiteta i razvijati kulturu izgovora hrvatskoga standardnog jezika i govora kojima se služe naše autohtone manjinske zajednice u europskim zemljama.

Ovim projektom Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore omogućiti će veću razinu djelovanja postojeće kazališne sekcije koja radi u sklopu HNV-a, kao i educirane voditelje i nova ostvarenja hrvatskog amaterskog glumišta u Crnoj Gori.

Ovogodišnji predstavnik hrvatske zajednice iz Crne Gore i HNV-a, Antonio Grgurović, ljubitelj je kazališne umjetnosti, aktivni sudionik kulturnih programa i projekata hrvatskih predstavnika iz Crne Gore i promoter hrvatske kulture i tradicije. Također član je folklornog ansambla „Nikola Đurković“ iz Kotora i škole glume redatelja Petra Pejakovića.

Svoj rad u sklopu očuvanja identiteta Hrvata i hrvatske kulturne baštine najčešće je ostvarivao kroz suradnju sa Hrvatskim građanskim društvom i Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore, kao glumac i voditelj programa.

Najznačajniji projekti u kojima je sudjelovao su prezentacija digitalne antologije „Hrvatsko pjesništvo Boke kotorske“, autorice Dijane Milošević, u Tivtu i Dubrovniku, u kojemu je imao ulogu medijatora programa i „Krajevi kao i bića imaju dušu“ iste autorice gdje je bio voditelj programa i ujedno dio glumačke ekipe glazbeno poetskog programa.

Seminar će, kao i proteklih godina, voditi redateljica iz Zagreba Nina Kleflin. Kao iskusni redatelj, koji iza sebe ima stotinjak režija, ali i kao prokušani pedagog i predavač (predavala je glumu i režiju i na Sveučilištu Carrnegie Mellon u SAD), ona će polaznike, predavanjima i pokusima, provesti kroz sve faze nastanka jedne kazališne predstave.