Preko 70 % prvaka upisano elektronski

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 25. svibnja 2020. - 12:25
Autor: 

 Samo u prvih pet dana e-upisa u osnovne škole, prijavljeno je preko 70 % prvaka, priopćila je Marina Matijević, načelnica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije u Ministarstvu prosvjete. Kako je navela Matijević, prijave se odnose na čak 85 %  diljem  Crne Gore, što znači da su e-upis koristili roditelji iz svih dijelova države.

Prijave za upis su se podnosile intenzivno i u urbanom i u ruralnom dijelu, rekla je Matijević, istakavši da tako značajan broj korisnika upućuje na jednostavnost i efikasnost e-servisa. Kako je dodala, jedna od najvećih prednosti ovog načina upisa u škole jeste to što je on dostupan 24 sata te se vrijeme elektronskog upisa prilagođava drugim obvezama roditelja i učenika.

„Za svega par minuta završava se kompletan proces. O ovoj usluzi se dugo govori i zaista smo zadovoljni i ponosni što smo uspjeli da je privedemo kraju za svega par nedjelja. I to ne samo za upis u osnovne škole, već i za upis u vrtiće i srednje škole. Ovo je veliki iskorak. Naravno, sistem ćemo iz godine u godinu unapređivati“, istakla je Matijević.

Sva tri upisa smještena su na jednu platformu, a adresa je: www.upisi.edu.me. Elektronski upis u osnovne škole počeo u ponedjeljak, 18. 5.; elektronski upis u vrtiće počinje 26. 5.; a elektronski upis u srednje škole kreće 29. 6. Svi detalji dostupni su na spomenutom sajtu, ali i sajtu Ministarstva prosvjete. Istog dana kad se otvori neki od upisa, objavljuje se i tutorial za e-upis na svim kanalima komunikacije Ministarstva.

 Platforma za e-upis izrađena je uz pomoć UN sistema u Crnoj Gori.