Pretposljednji dan Kotorskog festivala pozorišta za djecu!

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 11. srpnja 2016. - 13:36
Autor: 

Pažnja! U Kotoru je otkrivena “Tajna super blaga”! XXIV.  Kotorski festival pozorišta za djecu, sinoć je sve prisute obogatio s predstavom kazališta  Puž iz Srbije, koje je otkrilo zakopano blago, za suvremenike zaboravljeno.

Po tekstu Branislava Milićevića, djeci prepoznatljivog kao Branka Kockice, u režiji Slobodanke Cace Aleksić, izvedena je komedija o Brankovoj potrazi za timom koji će se uputiti u ekspediciju pronalaska blaga kapetana Barbarose. Likovi su podijeljeni na dobre i zle, stereotipni za bajke. Predstava u svom trajanju vodi interakciju s publikom, kojim se Branko Kockica direktno obraća, i zahtjeva njihovo sudjelovanje, tako što će polagati zakletvu ili plašiti likove. Usprkos fikciji o blagu, i nestvarnim likovima, predstava ruši odnos iluzije-stvarnosti, kada se glumac Branko Kockica, predstavlja svojim imenom, profesijom, i kazalištem čiji je urednik. Za pronađeno blago ispostavlja se da su u pitanju knjige, što predstavi pored zabavnog karaktera dopisuje za današnje vrijeme značajnu pouku. Tipična “puževska” predstava, sklona da pretjeruje u scenografiji, glumi, karakterizaciji likova, da bi djeci bila dopadljiva i zabavna, što kvalitetu dovodi u pitanje.

Pretposljednji dan festivala na glavnom programu obilježit će prva premijera na XXIV. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, predstava “KAVEZ” (21.30h, Jugoceanija) o romskoj djeci, proizvod koprodukcije Gradskog pozorišta Podgorica i Kotorskog festivala. Osiguran je mali broj mjesta, i iz tog razloga će sutra biti izvedena repriza, a neophodno je poštovati preporučen uzrast. Na pratećem programu, u 20h na Pjaci od kina održat će se promocija knjiga „365 i 366 jezičkih crtica“, Violete Babić. Također, bit će izvedena “Ruska nedođija”, radionica-predstava-zakuska teatra iz Rusije (19.30h, Pjaca od kina).  Plesni studio Beskraj izvest će “Plesno ljeto (20.00h, Trg od oružja), a nakon njih baletska grupa Allegro iz Podgorice nastupit će s “Koreobajkom Alisa u zemlji čuda” (21.30h, Trg od oružja).

Ne propustite premijeru predstave “Kavez”, i priliku da uživate u programu festivala!