“Pitam se, pitam, koliko sam bitan” – kazalište Boško Buha danas u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 08. srpnja 2019. - 12:02
Autor: 

Sedmi dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu, koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala, obilježili su brojni programi.

Na Ljetnjoj pozornici je u okviru glavnog kazališnog programa izvedena hrvatska predstava “Nikomu pravo” u produkciji Kazališta lutaka iz Zadra, u režiji Ane Prolić. U predstavi su igrali Juraj Aras, Sanja Zalović, Dominik Karakašić, Irena Bausović, Anđela Ćurković Petković, Tamara Šoletić, Radojka Kozulić i Robert Košta. Nastala prema motivima narodne priče “Svijetu se ne može ugoditi”, “Nikomu pravo” govori o želji da se udovolji okolini, pa i cijelome svijetu, kako bi se zadobila tuđa naklonost, potvrda o ispravnosti, zatim stvorio osjećaj prihvaćenosti, pri čemu dolazi do potiskivanja i odbacivanja vlastitih želja i stavova, a na kraju i same posebnosti.

“LAGARIJE – Predavanje o surogatu”, koja je produkcija Kotorskog festivala pozorišta za djecu, Kulturnog centra “Nikola Đurković” Dramskog studija “Prazan prostor” u režiji Mirka Radonjića, izvedena je sinoć u KC “Nikola Đurković”. “Lagarije - predavanje o surogatu” je predavanje-performans namijenjen djeci i mladima, a rađen prema motivima animiranog filma Surogat Dušana Vukotića.

Također, kroz nekoliko programa je brojnu publiku okupila i scena na Trgu od oružja, najprije izvođenjem Baletskog studija Adagio iz Beograda s programom “Peća i vuk”, dok je samo sat kasnije nastupio Studio za balet i ples iz Kotora, sa programom “Šuma pjeva, šuma blista”.

Pjaca od kina, kao ove godine posebno popularan festivalski kutak, bila je mjesto za još jedan zanimljiv scenski izraz. U okviru programa Dječjeg scenskog stvaralaštva, publika je ispratila program “Helen Doron: Isječak iz A Tale of Two Tales”.

Kad je u pitanju edukativno-teorijski program, u Galeriji solidarnosti Kotor organiziran je okrugli stol na temu “Muzika i pozorište”, a Festival gudača je u Muzeju grada Perasta upriličio koncert polaznika radionica, pod nazivom “Punim jedrima”.

Program Festivala gudača nastavlja se i danas, u crkvi Svetog Duha, koncertom predavača glazbenih radionica, a pod nazivom “Prijatelji”, u 21h.

Danas će na Ljetnjoj pozornici u 21:30h biti izvedena predstava “Pitam se, pitam, koliko sam bitan?” kazališta “Boško Buha” iz Srbije, po tekstu Erlenda Lua, a u režiji Jane Mariči.

U predstavi igraju: Stefan Bundalo, Aleksandar Milković, Teodora Ristovski, Miloš Vlalukin i Jelena Trkulja. Erlend Lu, čuveni norveški suvremeni pisac i jedan od omiljenih pisaca domaće čitalačke publike, napisao je i serijal knjiga za djecu čiji je glavi junak vozač viljuškara Kurt. U ovoj priči, Kurt je, zbog visokog društva u kojem se kreće, postao nesiguran u sebe, i sa svojim malim sinom polazi u potragu za svojim velikim djelom koje će mu pomoći da i on postane važan u svom okruženju.

U Kulturnom centru “Nikola Đurković”, u okviru edukativno-teorijskog programa, u 18h će biti organiziran okrugli stol na temu “Pozorište za djecu i mlade u funkciji socijalnih promjena.

Trg od oružja će tokom osmog festivalskog dana u 19:30h biti mjesto izvođenja plesnog performansa Infinity Dance grupe iz Kotora, dok će u 21h NVU “Djeca Tivta” i Dječiji savez Podgorice publici predstaviti program “Rukom želimo Sunce taknuti”. 

Pjaca od kina u 20:30h bit će mjesto za promociju knjige “Upoznajte Akiko”, autora Stefana Tićmija. Ovaj program dio je književnog festivalskog segmenta. Moderatorica književne večeri je Maja Grugurević.

Još drugih programa pripremljeno je za osmi dan festivala, a kompletan program sa satnicom može se naći na sajtu www.kotorskifestival.me.