Proslava blagdana prijenosa relikvija sv. Nikole biskupa

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 11. svibnja 2015. - 13:22
Autor: 

Dana 9. svibnja rimska Crkva proslavlja blagdan prijenosa relikvija sv. Nikole, biskupa iz Mire ( danas Turska ), u franački odnosno normanski grad Bari (Italija) . Dogodilo se to 9. V. 1087. godine. Ovaj je blagdan utemeljio papa Urban II. 1089.god.

Osobito se svečano, u narodu nazvani proljetni sveti Nikola, proslavlja na istoimenom otoku koji se nalazi oko 800 metara južno od zidina grada Budve.

Budući da je mjesec svibanj na poseban način posvećen Bogorodici, svetkovini je prethodila pobožnost svete krunice u 10,30 sati. U 11 sati generalni vikar kotorske biskupije je blagoslovio novi barjak posvećen svetome Nikoli, a zatim je župnik služio svetu Misu uz prigodnu propovijed. Nakon svete Mise na platou pred crkvom župnik je podijelio sakramenat krštenja sinu Vedrana Slovinića, koji je dobio ime Nikola. Na groblju uz crkvu svećenici: don Filip Janjić, don Ante Dragobratović i don Anton Belan , molili su za sve pokojne koji sahranjeni na otoku čekaju dan uskrsnuća. Na poseban način sjetili su se   30 - tak  utopljenih 1. V. 1949. godine koji su proslavljajući praznik rada iz ideoloških pobuda obeščastili crkvu svetoga Nikole. Na kraju slavlja na obali morskoj slijedio je blagoslov grada Budve, mora, barki, svih onih koji s morem i od mora žive i osobito brojne prisutne djece. Župnik i župljani, kao i roditelji novokrštenika Nikole, pripremili su bogatu trpezu ljubavi za oko 150 prisutnih te se slavlje nastavilo do kasnih popodnevnih sati.

Otok svetog Nikole je u srednjem vijeku u cijelosti bio vlasništvo budvanske katedralne crkve svetog Ivana Krstitelja. Crkvi ga oduzimaju srpski osvajači Nemanjići (1185. – 1360.) kao što su oduzeli brojne katoličke crkve i samostane. Papa Klement VI.  1346. godine traži od srpskog cara Stjepana Dušana da se budvanski otok, kojega su njegovi prethodnici nasilno oduzeli vrati budvanskoj, odnosno kotorskoj biskupiji, jer je budvanska biskupska stolica tada bila nepopunjena. Danas  Crkvi na otoku pripada samo 950 metara četvornih. Tu se nalazi crkva svetoga Nikole, groblje i dvorište. Budvanska biskupija je osnovana u starokršćansko vrijeme. Prvi poznati budvanski biskup čije su nam ime arhivski dokumenti sačuvali zvao se Silvestar. Njegovo se ime javlja 1141. godine, 78 godina prije utemeljenja zetske episkopije.