Prva redovita pressica predsjednice Matijević u 2017.

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 13. ožujka 2017. - 16:41
Autor: 

Predsjednica Općine Tivat prof.dr. Snežana Matijević, održala je danas prvu redovitu kvartalnu press konferenciju. U prisustvu predstavnika medija, izvršna vlast Općine Tivat izložila je detalje svih aktualnih tema, problema i planova.

Na danas organiziranoj konferenciji za novinare, predsjednica Općine upoznala je nazočne s aktualnim investicijama u Općini Tivat i trenutnim statusom projekata. Izgradnja prve faze saobraćajnice Cacovo I. se privodi kraju uprkos brojnim teškoćama uslijed lošeg vremena. Danas je raspisan tender za igradnju II. faze u vrijednosti od 200.000 eura. Jedna od tema bila je i šetalište Belani: „Ovaj projekat radimo u saradnji sa Javnim preduzećem „Morsko Dobro“ i izgradnja još uvijek nije započela jer je izvođač radova naručiocu dostavio primjedbe na dio zemljanih radova. One su proslijedjene “Morskom dobru” kao naručiocu izrade projektno tehničke dokumentacije i glavnom projektantu. Predstoji da se utvrdi osnovanost ovih primjedbi. Kao opština nismo mogli uticati na ovaj problem, ali se nadamo njegovom prevazilaženju, na način što ćemo ostati u okviru predviđenih budžetskih sredstava”, rekla je predsjednica Općine.

Snežana Matijević je dala osvrt i na druge projekte: izgradnju šetališta u Krašićima, izgradnju Vatrogasnog doma, izgradnju zgrade Crvenog križa. Kada je u pitanju budući objekt na ovoj poziciji, postojale su primjedbe građana koje su prihvaćene u dijelu smanjenja spratnosti objekta. Trenutačno se radi izmjena projektne dokumentacije i nakon toga uslijedit će gradnja. Do svibnja se očekuje odabir izvođača radova.

U pogledu investicija govorilo se i o rezervoarima u Gradiošnici, kojima bi se riješio problem vodosnadbijevanja u ljetnjem periodu: “Vrijednost projektno tehničke dokumentacije je 15.000 eura, a po okončanju isti će biti prosljeđena Direkciji javnih radova za potrebe raspisivanja tendera za izvođenje radova”, dodala je Matijević. Počinje i izgradnja dijela kanalizacijskog sistema u Donjoj Lastvi. Ugovor je zaključen na iznos od 160.000 eura. Realizacija se očekuje narednih dana.

Kao rezultat nedavne posjete Šangaju i pobratimskom distriktu Điading, u svibnju Tivat očekuje posjetu jednog od najvećih kineskih turoperatera – agencije Si trip (eng. C Trip). “Si trip je vodeći pružalac turističkih usluga uključujući rezervacije smještaja, prodaju karata, prodaju turističkih aranžmana. Ovaj tur operater ima mrežu koja uključuje 1.000.000 hotela u 200 zemalja širom svijeta. U saradnji sa NTO i TO Tivat, gostima iz Kine biće predstavljena cijela Crna Gora, posebno Boka i Tivat.“, rekla je predsjednica Matijević.

Potpredsjednik Općine Tivat Siniša Kusovac, govorio je o značaju usvajanje odluka o osnivanju dva nova općinska poduzeća „Autobuska Stanica“ i „Parking servisa“.

 „Elaborati o ekonomskoj opravdanosti su završeni i na osnovu rezultata došlo se do predloga o osnivanju profitabilnih preduzeća. Oba će biti u 100% vlasništvu Opštine Tivat“, naveo je Kusovac.

Predsjednica Općine je ukazala na značaj poštovanja Odluke o komunalnom redu i načinu držanja kućnih ljubimaca govoreći o incidentu koji se početkom veljače dogodio na šetalištu Pine, kada je pas usmrtio drugog psa i napao dijete. „Naš grad ide uzlaznom putanjom, međutim slika koja je nedavno otišla u region je loša. Najavljujem intezivnu kontrolu primjene Odluke o komunalnom redu i načinu držanja kućnih ljubimaca. Obaveza svih vlasnika kućnih ljubimaca je da poštuju ovu Odluku i u narednom periodu naplaćivaće se kazne onima koji to ne čine, a sve sa ciljem obezbjeđivanja sigurnosti za naše građane“.

Novinari su predsjednici i njenom timu uputili pitanja o radu i statusu Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, o detaljima projekta izgradnje Vatrogasnog doma ali i o njenim ličnim dojmovima o radu lokalne uprave u Tivtu. „Ja nisam prezadovoljna. Zadovoljna jesam, ali sve može još mnogo mnogo bolje. Trudimo se da rad poboljšamo, da pokaženo da smo tu za građane Tivta, ali nedostataka ima i moramo ih otkloniti. Apelujem na sve svoje saradnike da ozbiljno shvate posao koji je pred nama.“ – zaključila je predsjednica Općine.

Naredna press konferencija planirana je za lipanj.