Samit mladih „Sarajevo Youth Summit“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 17. listopada 2015. - 12:25
Autor: 

Nevladine udruge Inicijativa  mladih za ljudska prava iz  Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore organizirale su proteklog tjedna od 14. do 16. listopada u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini , treći po redu samit mladih  „Sarajevo Youth Summit“.   U sklopu ovog događaja 13. listopada održana je  druga Generalna skupština  Regionalne mreže podmladaka  političkih partija,  kojoj je ispred Hrvatske građanske inicijative nazočila Tanja Bakalbašić.
Na skupštini je usvojen statut ove regionalne mreže i utvrđeni principi funkcioniranja kao i okvirni plan rada za narednu godinu, koji će biti dopunjavan novim aktivnostima mreže.

Na ovogodišnjoj skupštini  koju je činilo preko 30 predstavnika političkih partija iz regije, jednoglasno je prihvaćeno članstvo podmlatka Hrvatske građanske inicijative u ovoj mreži.

Planirano je da se mreža bavi promicanjem ljudskih prava, i jačanjem kapaciteta mladih u političkim partijama. Veoma značajna aktivnost bit će poticanje regionalne suradnje mladih, osobito kroz formiranje Kancelarije za suradnju  mladih Zapadog Balkana, posebno u svjetlu Berlinskog procesa u okviru kojeg su vlade zemalja Zapadnog Balkana potpisale Deklaraciju o uspostaljanju Regionalne kancelarije za mlade. Također je zamišljeno da mreža predstavlja platformu za suradnju i razmjenu iskustva između političkih partija i udruga posvećenih ljudskim pravima.

Mreža podmladaka političkih partija formirana je na Osnivačkoj skupštini koja je održana u Zagrebu u ožujku 2014. godine.  Mreža podmladaka političkih partija (Political Youth Network- PYN) je prva mreža ovoga tipa koja povezuje podmlatke političkih partija iz regije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija i Kosovo), koja nije bazirana na ideološko-programskim osnovama već sistemu vrijednosti za koji sve političke partije, bez obzira na ideologiju i političku pozadinu, moraju da se zalažu - poput univerzalnih demokratskih vrijednosti i poštovanja ljudskih prava.

Predstavnica Hrvastke građanske inicijative, nazočila je i panel diskusijama u okviru „ Sarajevo Samita mladih“ posvećenih  pitanjima ljudskih prava, razmjene mladih  u regiji, problemima koji proističu iz porasta  nacionalizma u regiji, součavanje s prošlošću, i modelima na kojima se može uspostaviti suradnja mladih u post-konfliktnim zonama. Ovogodišnji Sarajevo Samit mladih okupio je  više od 150 sudionika iz cijelog svijeta a  bio je osmišljen da kroz tri nivoa panela (globalni, regija i Bosna i Hercegovina) pokrije najbitnije aktualne teme, te okupi mlade kako bi razmijenili mišljenja i stavove i upoznali jedni druge.