Sastanak predsjednika nacionalnih vijeća s ministrom Zenkom

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 17. srpnja 2018. - 10:31
Autor: 

Jučer su se u Podgorici predsjednici nacionalnih vijeća Crne Gore sastali s ministrom za ljudska i manjinska prava Mehmedom Zenkom. Središnja tema sastanka bila je nefunkcioniranje Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i s tim u vezi onemogućavanje funkcioniranja manjinskih medija, koji se funkcioniraju isključivo preko Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Na sastanku, koji je dugo trajao, predsjednici vijeća, među kojima je nazočio i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, imali su priliku izložiti sve probleme s kojima se predsjednici vijeća susreću.

Ministar je iskazao želju posvetiti se spomenutom problemu koji se tiče Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore. Već je poznata činjenica da je Upravnom odboru Fonda istekao mandat te da isti nije raspisao natječaj za raspodjelu sredstava manjinskim organizacijama i da je sama opstojnost medija, koji se financiraju putem Fonda, zbog obveza prema državi koje se moraju izmiriti svakoga mjeseca, itekako upitan.

Predsjednici vijeća sa članovima, udrugama, predstavnicima u Skupštini, uz inicijativu ministra Mehmeda Zenke, radit će na tome da se urgentno pokrene inicijativa prema Skupštini Crne Gore, koja je i osnivač Fonda i koja je donijela Zakon prije godinu za kojeg nema mogućnosti da krene u implementaciju, s obzirom na trenutnu situaciju.

Podsjećamo da se već održao jedan sastanak sa Skupštinskim odborom za ljudska prava i slobode u Skupštini Crne Gore, gdje je predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode dr. Halil Duković upoznat s mnogobrojnim problemima.