Tivat među finalistima za nagradu „Evropska nedjelja mobilnosti“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 01. ožujka 2018. - 8:53
Autor: 

Europska komisija objavila je listu gradova kandidata za nagradu za održivu mobilnost, odnosno nagradu “Evropska nedjelja mobilnosti” (European Mobility Week Award) kojom se nagrađuju lokalne vlasti koje ulažu značajne napore u promoviranju održive mobilnosti u gradovima. U nagradu “Evropska nedjelja mobilnosti” uključena je, po prvi puta, kategorija gradova s manje od 50.000 stanovnika, priznajući postignuća u dijelu održivog razvoja u manjim gradovima u Europi. Finalisti u ovoj kategoriji za 2017. godinu su: Tivat (Crna Gora), Igoumenitsa (Grčka) i Lindau (Njemačka).

Tivat je, između ostalog, zaslužio da bude među finalistima za ovu prestižnu nagradu, prema navodima sudija, zbog izuzetnog sudjelovanja zajednice, odnosno građana, u Europskoj nedjelji mobilnosti, koja se svake godine održava u periodu od 16.  do  22. 9., , pružajući građanima priliku da testiraju održive alternative u transportu. Potičući pojedince da biraju načine održivog prometa  kao što su pješačenje i biciklizam, smanjuje se emisija ugljika, poboljšava se kvaliteta zraka i čini urbana područja prijatnim oblastima za život i rad.

“Evropska nedjelja mobilnosti” za 2017. godinu je do danas najuspješnije izdanje, sa sudjelovanjem od preko 2.500 gradova. Svečana ceremonija povodom proglašenja pobjednika navedene nagrade održat će se 21. 3. 2018. godine u Briselu.