Tivat obilježava „Evropsku nedjelju mobilnosti“

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. rujna 2019. - 7:51
Autor: 

Nizom akcija kojima se promovira održivi transport i apelira na promjene ponašanja u prometu, u Tivtu će biti obilježena „Evropska nedjelja mobilnosti“ (16. 9.  – 22.9.), koja se ove godine organizira na temu „Bezbjedno pješačenje i bicikliranje“,  dok je slogan kampanje: Pješačite sa nama!

U organizaciji Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost i asistenciju Sekretarijata za planiranje  i održivi razvoj obilježavanje ove europska inicijative počet će u ponedjeljak, 16. 9.,  okruglim stolom na temu „Fotonaponski potencijal u lokalnoj zajednici kao faktor poboljšanja energetske efikasnosti, urbane mobilnosti i društvene odgovornosti”. Cilj događaja je poticanje korištenja solarne energije u transportu.

U utorak, 17. 9.,  planiran je „Street day“, odnosno dvosatno zatvaranje centralne gradske ulice radi promocije ekoloških, društvenih, kulturnih i rekreativnih aktivnosti.

U svrhu upoznavanje djece sa značajem zaštićenih prirodnih dobara, druženja u prirodi i promocije obnovljivih izvora energije, u srijedu, 18. 9., je predviđen Eko kamp i posjet učenika osnovnih škola zaštićenom prirodnom dobru “Ulcinjska Solana” i Vjetroparku “Možura”.

Akcija „Svi na katamarane“ i besplatna vožnja solarnim brodovima, koji obavljaju linijski prijevoz putnika iz Tivta, bit će upriličeni u četvrtak, 19. 9. Dan kasnije, u II. dalmatinskoj ulici od 9 do 11  sato za učenike osnovnih škola bit će organizirano  natjecanje u savladavanju biciklističkog poligona i tematska likovna radionica za djecu predškolskog uzrasta pod nazivom „Savladaj prepreke – vozi bicikl“.

Promoviranje planinarenja i planinarskih staza na brdu Vrmac, u okviru akcije „Planinarimo zajedno“ bit će organizirano putanjom Gornja Lastva – Sv. Vid – Gornja Lastva u subotu, 21. 9. Posljednji dan akcije, nedjelja, 22. 9., inače međunarodni Dan bez automobila, rezervirana je za međunarodnu biciklističku trku za žene i rekreativnu trku na pet km., a utrka će se organizirati na ruti šetalište Pine – Donja Lastva – šetalište Pine su Fancy Women bike ride i Atletski klub Tivat.

„Evropska nedjelja mobilnosti“ je manifestacija kojom se promoviraju alternativni vidovi prometa u odnosu na motorizirani promet na fosilna goriva. Cilj „Evropske nedjelje mobilnosti“ je da se promotivnim manifestacijama i provođenjem makar jedne trajne mjere održive urbane mobilnosti učini napor da se smanji korištenje putničkih automobila i poboljšaju uvjeti  za javni promet, kretanje biciklista i pješaka.  Od prvog pojavljivanja 2002. godine, utjecaj  „Evropske nedjelje mobilnosti“ konstantno raste, kako u Europi, tako i diljem svijeta. Kampanja je 2018. godine oborila vlastiti rekord – 2792 grada iz 54 zemlje organizirali su  aktivnosti u okviru „nedjelje mobilnosti“.

Tivat ovu akciju obilježava već  četvrtu godinu zaredom i nakon uspjeha postignutog 2017. godine kada je nominiran  među tri najbolja u kategoriji Europskih gradova do 50.000 stanovnika, nastavlja i ove godine s još ambicioznijim programom.