Tivat obilježava „Evropsku nedelju mobilnosti“ od 16.9. do 22.9.

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 16. rujna 2021. - 13:34
Autor: 

Postavljanje dvije samouslužne stanice za bicikla, pješačka tura, gradska biciklistička vožnja, radionica za popravku bicikala, promocija lokacija za punjenje električnih vozila u gradu i predstavljanjeprojekta „Sustourismo“, samo su neke od aktivnosti kojima se narednih dana u Tivtu obilježava  „Evropska nedelja mobilnosti“. 

„Evropska nedelja mobilnosti“ obilježava se svake godine u periodu od 16.9. do 22. 9., pod pokroviteljstvom Europske komisije. Ova manifestacija ima za cilj da favorizira  nemotorizirane vidove prijevoza u gradovima u odnosu na automobilski promet koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvalitete životnog  okoliša  u urbanim sredinama.

Za općine  i gradove „Evropska nedelja mobilnosti“ pruža priliku da svojim stanovnicima predstave održive alternative u prometu i da im predstave ekološke izazove sa kojima se suočavaju, kao i da stanovnici uzmu sudjelovanje u mnogobrojnim aktivnostima. Sudjelovanjem u akciji, gradovi i općine mogu da prikažu građanima koje su prednosti izbora čistijih vidova prometa  i da time unaprijede stanje prometa u svojoj lokalnoj sredini.

Svake godine manifestacija Evropska nedelja mobilnosti ima određenu temu, a ovogodišnja je: ODRŽIVA MOBILNOST ZA ZDRAVIJI ŽIVOT. Ovu temu prati slogan “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!”. Tivat je 2017. bio jedan od troje finalista nagrade Evropske nedjelje mobilnosti,  u kategoriji gradova sa manje od 50.000 stanovnika.

 Program manifestacije:

16. 9. – „Turistička organizacija Tivat i Općina  Tivat promoviaće na Pinama od 10:00 časova stanice za popravku bicikala i električne punionice. Ovom prilikom, turistima i građanima biće prezentovana i aplikacija izrađena u okviru projekta „Sustourismo“ koji se implementira u sklopu IPA Interreg Adrion programa finansiranog od strane Evropske unije. Cilj ovog projekta je razviti inovativne, ekološki prihvatljive turističke modele sa naglaskom na smanjenje emisije ugljen-dioksida, promocijom aktivnih načina mobilnosti poput pješačenja i biciklizma, te veće upotrebe javnog prevoza. Aplikacija je izrađena sa namjerom da promoviše nove turističke pakete koji prednost daju održivim vidovima mobilnosti. Za prvih sto korisnika ove aplikacije obezbijeđene su nagrade koje će biti uručene na promotivnom štandu na Pinama“.

17. 9. – „Kompanija Imlek i Opština Tivat u saradnji sa Komunalnim preduzećem postaviće dvije Balans+ samouslužne stanice za bicikle za sve rekreativce. Jedna stanica će biti postavljena pored zgrade Opštine Tivat, druga kod punkta Turističke organizacije u Donjoj Lastvi“.

18. 9. – „NVO „Zero Waste Montenegro“ organizuje Međunarodni dan čišćenja obale, a na lokalnom nivou akciju organizuju Opština Tivat i Omladinski tim. Akcija počinje u 9:00 časova na dvije lokacije, od Mula Veselina magistralom do crkve Sv. Roka, i od Seljanova do crkve Sv. Roka“.

19. 9. – „U nedjelju sa početkom u 9:30 časova organizuje se obilazak naselja Gornja Lastva, a ubrzo nakon obilaska kreće pješačka tura do Svetog Vida pod vođstvom planinara Marjana Šantića iz planinarskog kluba “Vjeverica”. Nakon ture planirano je druženje i piknik na livadi pored Doma kulture u Gornjoj Lastvi“.

20. 9. – „NVO „Naša akcija“ održaće radionicu za popravku bicikala sa početkom u 18:00 časova, na lokaciji preko puta stare vatrogasne stanice. Radionicu će voditi izvršni direktor Dejan Bešović, dugogodišnji entuzijastični biciklista i majstor za popravke“.

22. 9. – „Gradska vožnja bicikala –  Početak ture na rivi Pine u 18:00“.