U službi Bogu i bližnjemu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 27. srpnja 2016. - 10:42
Autor: 

Jučer je u Đurićima bilo dvostruko slavlje. Proslavljen je patron župe, blagdan sv. Joakima i Ane, a istodobno je novozaređeni svećenik don Dražen Kraljić predslavio mladu misu, uz koncelebraciju velikog broja svećenika Kotorske biskupije, kao i grkokatoličkog svećenika iz Ukrajine, oca Volodymyra Kovtyka. Ovom radosnom događaju, u prepunoj crkvi, nazočili su i svećenici Pravoslavne Crkve otac Nebojša Vulović i otac Nikola Urdešić. Sv. Misno slavlje uzveličao je Zbor sv. Jeronima iz Herceg Novoga.

Homiliju je održao don Ivo Ćorić, koji ove godine slavi 25 godina misništva. On je izložio nekoliko činjenica iz životopisa svetih roditelja Blažene Djevice Marije, kao i izvor s kojeg Crkva crpi saznanja o njima. Objasnio je i razvoj pobožnosti na Istoku i na Zapadu prema sv. Joakimu i Ani, istakavši da su oni uzor pouzdanja u Božju milost. Nakon toga don Ivo je govorio o značaju svećeničkog poziva i neminovnim križevima koji prate onog koji se opredijeli za posvećeni život.

Obraćajući se mladomisniku poželio mu je ustrajnosti i povjerenja u Božji plan, ističući kako će često, kao Isusov sljedbenik slušati "Hosana!", ali i "Raspni ga!".

Pred kraj Euharistijskog slavlja vjernicima se obratio, s nekoliko prigodnih riječi, don Robert Tonsati kod koga je na župi don Dražen boravio godinu dana obavljajući praktikum. On je izrazio radost zbog ovog značajnog događaja za Kotorsku biskupiju i uopće za Crkvu. Nakon njega mladomisnik je izrazio zahvalnost, prvo Bogu, Presvetoj Djevici i Sv. Josipu, što je prije deset dana, polaganjem biskupovih ruku zaređen za svećenika. Potom je zahvalio svim svećenicima Kotorske biskupije koji su ga bratski prihvatili. Posebnu zahvalu uputio je mentoru koji ga je pratio prethodnu godinu, don Robertu Tonsatiju.

„Kod njega sam proveo godinu dana na praktikumu i od njega sam naučio mnoge korisne stvari, kako za moj budući svećenički život, tako i za onaj svakodnevni“, rekao je don Dražen, a potom je svom mentoru, kao znak iskrene zahvalnosti i poštovanja, darovao ciborij u kojem se stavljaju posvećene hostije. Don Dražen je zahvalio svom ispovjedniku msgr. Srećku Majiću, kao i svim vjernicima koji su ga lijepo primili, bilo katolicima, bilo pravoslavcima.

Na koncu nagovora mladomisnik je rekao: „Molite za mene da budem dobar i svet svećenik kako bih jednoga dana kada budem odlazio s ovoga svijeta mogao čuti one utješne Gospodinove riječi: „valjaš slugo dobri i vjerni, uđi u radost gospodara svoga.“ Još jednom, hvala vam svima od srca i neka vas sve dobri Bog blagoslovi i čuva i neka vas uvijek prati moćni zagovor naših bokeljskih svetaca.“

Nakon sv. Mise vjernici su krenuli u procesiju oko župne crkve. Potom su ljubili moći sv. Ane, a don Dražen je vjernicima dijelio mladomisnički blagoslov.

Zajedništvo je nastavljeno u dvorištu uz delicije koje su pripremile domaćice.