U Tivtu počeli „Dani evropske baštine“

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. rujna 2020. - 15:12
Autor: 

Općina Tivat – Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti se i ove godine priključuje manifestaciji „Dani evropske baštine“, koja će se realizirati od 28.9 do 2.10, diljem Crne Gore. „Dani evropske baštine“ u Tivtu organiziraju  se uz podršku Ministarstva kulture, u suradnji s JU OŠ „Drago Milović“, NVU „Djeca Tivta“, JU „Muzej i galerija“ Tivat i NVO „Atelje Slaby“. Ovogodišnja tema manifestacije je “Baština i obrazovanje”, s ciljem prikazivanja potencijala kulturne baštine, kao oruđa za učenje, ali i kao inspiracije za budućnost.

Manifestacija u Tivtu je otpočela oslikavanjem murala –“Školski život nekad” na zidu OŠ “Drago Milović”. Učenici, članovi likovne radionice NVU “Djeca Tivta”, a čiji mentor je akademski slikar Zoran Kruta, počeli su sa oslikavanjem murala, koji po njima najrealnije prikazuje školski život u prošlim vremenima.

Osim navedenog, manifestacija “Dani evropske baštine” u Tivtu bit će obilježena s još dvije aktivnosti:

- u srijedu, 30.9., u 11:30 u prostorijama JU „Muzej i galerija“ Tivat bit će realiziran  događaj „Krasnopis kao dio baštine“. Ovo će biti prilika da određeni broj sudionika uz primjenu tehnika kaligrafije napiše kratki tekst o kulturnoj baštini Tivta. Znanja iz ove oblasti, svim sudionicima prenijet će stručnjak kaligrafije;

- u petak, 2. 10., u prostoriji OŠ „Drago Milović“ bit će realizirana aktivnost „Naučimo djecu zaboravljenim vještinama“, na kojoj će sudionici saznati više o procesu izrade figura od gline.

Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Općine  Tivat opredijelio se za praktične radionice, namijenjene  manjem broju sudionika, zbog aktualne epidemiološke situacije i uz poštovanje svih mjera NKT-a.

Manifestaciju “Dani evropske baštine” pokrenule su Europska komisija i Savjet Europe, pa ih svakog rujna tradicionalno obilježava 50 zemalja, potpisnica Europske konvencije o kulturu. Manifestacija podrazumijeva organizaciju događaja na lokalnom i nacionalnom nivou, dok se jedinstvena tema događaja bira na nivou Europe.