Večer posvećena tivatskom redatelju Krstu Škanati

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 24. ožujka 2017. - 11:03
Autor: 

Centar za kulturu Tivat u saradnji sa Crnogorskom kinotekom iz Podgorice sinoć je priredio večer dokumentiranog  filma posvećenu  nedavno preminulom Tivćaninu, istaknutom   filmskom redatelju Krstu Škanati.

Nazočnima se obratio v.d.  ravnatelj tivatskog Centra za kulturu Neven Staničić :“ Povratak Krsta Škanate u Tivat nije veseo , ali je zvaničan i zahtijeva ovo malo pažnje koju ćemo mu večeras kao značajnom filmskom autoru pokloniti“.

O Krstu Škanati kao prijatelju   i redatelju govorio je i  Vladimir Vučinić iz Crnogorske kinoteke: „ Za prvi film “12 mjeseci zime” je putovao po Evropi , razgovarao sa ljudima. Tema svih filmova je bio čovjek, glavni neprijatelj nepravda, moralna devijacija u društvu birokratija i nepogrešivo se držao tih načela“.

Publika u Tivtu je sinoć  imala  priliku pogledati sljedeća njegova ostvarenja: “12.meseci zime” (1983. 72 min.), kao i ciklus kratkih dokumentarnih filmova “Prvi padež Čovjek” (1964, 14 min.), “Ratniče, voljno!” (1966. 20 min.) “Odričem se svijeta” (1965. 14 min.), “Nostalgija vampira” (1968. 17 min).

Rođen u Tivtu 1924.godine, Krsto Škanata je nakon Drugog svjetskog rata završio Filmski tehnikum. Bavio se dokumentarnim filmom. Živio je i stvarao u Beogradu, gdje je i preminuo 18. f2.  ove godine. U karijeri dugoj 40 godina režirao je preko 40 dokumentiranih  filmova, među kojima su mnogi ušli u antologije dokumentiranog žanra.