Veličanstvena Bokeljska večer u Zagrebu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 03. ožujka 2015. - 10:37
Autor: 

Hrvatska bratovština „Bokeljska mornarica 809“ – Zagreb proteklog vikenda je tradicionalno organizirala Bokeljsku večer u glavnom gradu Republike Hrvatske, u hotelu Sheraton. Svečanost je otvorio predsjednik  Ivo Škanata, a nakon njega nazočnima se obratio i kotorski biskup msgr. Ilija Janić. Mornarica je plesala Kolo, a Mali admiral je izgovorio i pohvale Sv. Tripunu, Lode.

Nakon kraćeg umjetničkog programa u izvedbi polaznika Glazbene škole „Brkanović“ iz Zagreba, u zabavnom dijelu večeri, u izvedbi Dražena Žanka, premijerno je izvedena pjesma „Boko moja“ autorice glazbe i teksta naše Bokeljke Jasne Levanić Rogić. Uz tradicionalno bogatu lutriju i tombolu, zabava se nastavila uz glazbeni program trija Maxa Hozića.

Ova predivna večer će se pamtiti kao jedna od najposjećenijih do sada što je još jedan dokaz da Bokelji  gdje god se nalazili predstavljaju Boku onako kako to ona i zaslužuje te pokušavaju njegovati svoju kulturu i tradiciju na najbolji mogući način. Oni potvrđuju da odlazak iz Boke iz bilo kog razloga ne znači da je i duhovno napuštaju, već da je uvijek nose sa sobom, da su dio nje, da je ona dio njih i da Boku istinski mogu razumjeti samo oni koji su osjetili njenu ljepotu i jedinstvenost.

Uz brojne Bokelje iz Zagreba te predstavnike bratovština Bokeljske mornarice iz Rijeke i Dubrovnika, nazočili su i msgr. Ilija Janić, biskup kotorski, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske krovne zajednice “Dux Croatorum” Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Mirko Vičević i predsjednik kotorske podružnice Bokeljske mornarice 809 Kotor Aleksandar Dender.