„Zajednička budućnost bez granica“ - Dubrovnik

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 03. veljače 2016. - 9:41
Autor: 

Finalna konferencija projekta EX.PO AUS pod nazivom „Zajednička  budućnost bez granica“ održana je 2. 2. i  nastavlja danas 3. 3. u Dubrovniku  u sklopu proslave Dana grada Svetog Vlaha. Konferenciji su ispred Općine Kotor prisustvovali sekretar Sekretarijata za zaštitu prirodne baštine Nenad Vukadinović i koordinatorica  Kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević.

Projekat EX.PO AUS (Extension of Potentiality of Adriatic UNESCO Sites - Unaprijeđenje potencijala UNESCO lokaliteta na Jadranu) predstavlja prekogranični projekt koji,  sufinancira EU u okviru IPA Programa Jadranske prekogranične suradnje (Adriatic CBC Programme) 2007. -2013. U projektu sudjeluje  dvanaest partnera s obje strane Jadranskog mora, iz četiri zemlje članice EU (Italija, Slovenija, Hrvatska i Grčka) i tri države istočnog Jadrana (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija): Grad Dubrovnik, Istarska županija, Grad Split, Provincija Ferrara, Opština Ravena-Gradski muzej, Opština Alberobello; Zadruga Akvileja, Sveučilište Primorska - naučni i istraživački centar; Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika (Bosna i Hercegovina), Kancelarija za upravu i koordinaciju Butrinta (Albanija) i Općina Krf (Grčka). Trajanje projekta je 36 mjeseci.

Ovom prilikom o projektu su govorili  predstavnici UNESCO regionalnog biroa za znanost  i kulturu u Europi, predstavnici razvojne agencije Dubrovnika –DURA, kao i Instituta za restauraciju Dubrovnika. U dijelu predstavljanja projektnih rezultata pojedinačne prezentacije imali su svi partneri na projektu. U ime Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore - podružnica Kotor, izlagale su Sandra Kapetanović i Jasminka Grgurević predstavivši, između ostalog, kao jednu od projektnih aktivnosti  publikaciju pod nazivom „Planiranje upravljanja UNESCO lokalitetima svjetske baštine-Smjernice za izradu, sprovođenje i nadzor planova upravljanja“ . Tekst ove publikacije je nastao na osnovu materijala izrađenog u okviru projekta EX.PO AUS odnosno Radnog paketa 3-Prekogranično održivo upravljanje UNESCO lokalitetima Svjetske baštine na Jadranu, čiju je koordinaciju izvršio Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Opći  cilj projekta EX.PO AUS je uspostavljanje mreže suradnje između UNESCO lokaliteta na Jadranskom moru (uključujući i lokalitete na listi potencijalnih dobara Svjetske baštine ili one koji planiraju da se kandidiraju za upis na listu) ostvarive u prekograničnom kontekstu uz širenje kvalitetnih tehničkih i upravljačkih znanja i sposobnosti između raznih javnih i privatnih aktera. Cilj je zajednička dugoročna strategija održive valorizacije ovih lokaliteta utemeljena na visokoj razini upravljačke, tehnološke i energetske inovacije.