Europska potvrda kvalitete: Muzej sinjske alke dobitnik kulturne nagrade EU

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 17. svibnja 2018. - 8:47

Nagrada Europa Nostra ove godine odlazi sinjskom muzeju, koji je prestižnu titulu osvojio s 29 muzeja iz 17 zemalja.

Na listu europskih kulturnih dragocjenosti uvršten je i sinjski muzej. Nagrađen je za velika postignuća u konzervaciji, istraživanju, predanom radu te obrazovanju, osposobljavanju i podizanju razine osviještenosti.  

Ocjenjivački sud posebno je izdvojio edukativne aktivnosti Muzeja sinjske alke. - Muzej je postao žarište koje želi zadržati nematerijalnu tradiciju živom, kroz specifične obrazovne programe – donosi se u priopćenju. 

Muzej Sinjske alke posvećen je godišnjem viteškom turniru koji se održava svakoga kolovoza u gradu Sinju. Prije 8 godina upisan je na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, a otvoren na njezinu 300. obljetnicu 2015. godine. 

Posjetitelja pruža detaljne informacije o pravilima igre, povijesti natjecanja, a kroz  interaktivni i multimedijski izložbeni prostor predstavlja odore, opremu i oružje koje se koristi u Alki.   

Nagrade najboljima dodijelit će se 22. lipnja u Berlinu, tijekom prvog europskog sastanka na vrhu o kulturnoj baštini, a dan ranije predstavit će svoja postignuća na Izložbi izvrsnosti u Forumu Allianz. 

Ova je kulturna nagrada pokrenuta upravo kako bi slavila zalaganje i promicanje očuvanja baštine i istraživanja kulturnih postignuća. U proteklih 16 godina, organizacije i pojedinci iz 39 zemalja podnijeli su ukupno 2883 prijava, a nagrađena su 485 projekta iz 34 zemlje.