Predstavljen program 74. Dubrovačkih ljetnih igara

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 02. veljače 2023. - 10:41
Autor: 

Program ovogodišnjih 74. Dubrovačkih ljetnih igara predstavljen je u srijedu na neformalnom druženju u dubrovačkom Hotelu Palace, tradicionalno uoči Feste svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika.

Tijekom 47 festivalskih dana, od 10. srpnja do 25. kolovoza na dvadesetak ambijentalnih lokacija preko tisuću umjetnika izvest će preko 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa.

Među njima su četiri premijerna naslova u dramskom programu.

Prva dva su „Vidi kako Lokrum pere zube“ u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića i u režiji Paola Tišljarića prema romanu Ivane Lovrić Jović te komedija Williama Shakespearea „Na tri kralja ili kako hoćete“ u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih u režiji Poljaka Grzegorza Jarzyne.

Treća premijera bit će monodrama „Maske“ glumca i redatelja Dražena Šivaka, a četvrta „Sjetne žene raguzejske“, autorski projekt intendantice Ruždjak Podolski i Marijane Fumić u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Intendantica DLJI Dora Ruždjak Podolski izjavila je kako su Igre neprocjenjivo obilježje Dubrovnika te istaknula važnost osluškivanja publike i praćenja njenog promišljanja, što "dovodi do drukčije doze originalnosti i noviteta".

„Iza nas su 74 godine koje svjedoče da ništa ne može zatrti kulturu. Kad gledamo događanja iz prošlosti, današnji rat i nemile događaje, covid-19, Igre su apsolutno veće od svih nas“, poručila je Ruždjak Podolski.

Franković: Dubrovačke ljetne igre uvijek će živjeti s gradom i građanima

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako se proračun 74. DLJI vratio na pretpandemijsku 2019. godinu te iznosi 1,6 milijuna eura.

„Dubrovačke ljetne igre uvijek će biti dubrovačke i uvijek će živjeti s gradom i građanima, sve dok građani Igre komentiraju. Kad komentari izostanu, tada nešto moramo mijenjati. S nestrpljenjem očekujem i pozitivne i negativne komentare", rekao je Franković. 

Učinit ćemo sve da u budućnosti osiguramo nove javne prostore i time pokažemo da može postojati simbioza gospodarstva, Grada i umjetnosti, dodao je.

Okupljenima se obratio i zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo i pohvalio usmjerenost programa i na najmlađu publiku.

Igre će u svom 74. izdanju biti svečano otvorene 10. srpnja pred crkvom svetog Vlaha u režiji pomoćnika intendantice za dramski program Saše Božića.

Glazbeni program otvorit će 13. srpnja u Kneževom dvoru britanski pijanist mađarskog podrijetla András Schiff, a dva dana kasnije na Revelinu nastupit će pjevačica fado glazbe Mariza.

Na programu su, između ostalih, i Zagrebački solisti, koji slave sedamdeset godina djelovanja, te Maxim Emelyanychev i Aylen Pritchin, Nicolas Altstaedt, Krešimir Bedek, Eckart Runge, Martina Filjak, Gordan Tudor, Marko Mimica, Dubrovački simfonijski orkestar i brojni drugi.

Igre će 25. kolovoza tradicionalno zatvoriti Simfonijski orkestar HRT-a uz goste soliste.