Torresova gitara u rukama hrvatskog umjetnika

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 31. siječnja 2019. - 8:32

Španjolska vlada je 17-godišnjem Zlatku Josipu Grgiću prvome u povijesti dala da 136 godina staru gitaru svira izvan zemlje. Gitaru će mu u Hrvatsku dopremiti tajnim letom.

Mladi glazbenik Zlatko Josip Grgić već je poznat kao gitaristički virtuoz, a svoj talent uskoro će moći potvrditi i na poznatoj gitari ''La Invencible''. Tako će postati prvi glazbenik u povijesti koji će izvan Španjolske zasvirati na gitari velikog graditelja gitara Antonia de Torresa.

Da bi zasvirao na jedinoj gitari koja je uvrštena u nacionalna blaga Španjolske, Grgić je trebao posebnu dozvolu Vlade i Ministarstva kulture Španjolske.  Gitaru je  1883. godine konstruirao de Torres čija se konstrukcijska rješenja i danas koriste u izradi klasičnih gitara. ''La Invencible'', u prijevodu,  ''Nepobjediva'' izrađena je od ružinog drveta.

Gitaru će mladome glazbeniku na nastupe donositi posebni tim i to letovima iz Španjolske koji prethodno neće biti najavljivani zbog sigurnosti, a nakon nastupa će je odnositi na isti način. Transport je toliko tajan da o njemu detalje ne zna ni sam gitarist. Najslavniju španjolsku gitaru Zlatko Josip zasvirat će najprije u Beču, zatim u Italiji, a ponude mu dolaze čak i iz Japana. Nedavno je nastupio i pred hrvatskom publikom u Zagrebu.

- Gitaru sam počeo svirati sa samo pet godina, nakon što sam upoznao Tommyja Emmanuela, velikog australskog gitarista kome je moj otac u to vrijeme organizirao nekoliko koncerata po Europi – ispričao je i dodaje kako s ocem svakodnevno vježba i po nekoliko sati.

- On me uveo u svijet gitare i upoznao sa starom španjolskom tehnikom koja vodi preko njegovog profesora Lea Witoszynskoga i Luise Walker do Miguel Llobeta, učenika velikog Francisca Tarrege. Godine 1924. Miguel Llobet donosi u Beč Luisi Walker gitaru koju je napravio Santos Hernandez u Madridu za njen 14. rođendan. Ona je na njoj svirala po cijelom svijetu i prije smrti daje je profesoru Witoszynskom, a on mome ocu. Ta gitara predstavlja konkretnu poveznicu s tom školom i načinom sviranja koji ja njegujem – kazao je Zlatko.

Najviše voli raditi s ocem jer smatra kako ima ogromno znanje i svaki dan mu pomaže da napreduje. Ističe kako je strog, ali pravedan, te da se svirajući zajedno druže i na kreativan način provode vrijeme.

Kada svira na Torresovoj gitari, svira bez noktiju na desnoj ruci i na crevnatim žicama. Ta tehnika mu, kaže,  omogućuje maksimalnu emocionalnu izražajnost.

- Dok nisam počeo svirati Torresa nisam niti znao da postoje takve nijanse u boji tona, dinamici i izražajnosti - objašnjava talentirani mladić. Razlika je, kaže, i u emociji prilikom sviranja.

Da stvar nije samo u gitari, nego i u Grgićevom iznimnom talentu, potvrđuje činjenica da su mu Španjolci, nakon što su ga čuli kako svira, prozvali ''šaptačem Torresu''.

Foto: magazin.hrt.hr