Bokobran o dvjema aktualnim likovnim temama

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. travnja 2018. - 19:19
Autor: 

Blažena Ozana i „Emanuel Vidović – Pasatist i modernist“

Budući da se približava Blagdan blažene Ozane (27. travnja), u prvom dijelu emisije Bokobran prisjećamo se njezina svetačkog života. Uz biografske podatke ukazuje se na likovna djela Boke kotorske koja su inspirirana njezinim likom i životom, poput najmonumentalnijeg brončanog spomenika u Kotoru; vratnica blažene Ozane na ulazu u crkvu svete Marije od Rijeke (Collegiate) koje je izradio kipar Vasko Lipovac.

U drugom dijelu Bokobrana govori se o izložbi vrijednoj šire pažnje. Riječ je o retrospektivi slikarskog opusa Emanuela Vidovića priređenoj u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu: „Emanuel Vidović – Pasatist i modernist“. Izložba je otvorena 24. ožujka u Umjetničkom paviljonu, a njom se obilježavaju dvije obljetnice – 150 godina od Vidovićeva rođenja i 65 godina od smrti. Bez obzira na te obljetnice, djela ovog slikara aktualna su itekako i danas. Izložba je to na kojoj je predstavljeno preko stotinu slika, uglavnom ulja na platnu. Nastala je u suradnji i organizaciji s Muzejom grada Splita, odnosno Galerijom Emanuel Vidović koja je u njegovu sastavu, gdje će biti postavljena od lipnja do rujna. Autor stručne koncepcije, izbora djela i teksta u katalogu povjesničar je umjetnosti Igor Zidić te se na tome uglavnom temelji priređen osvrt u Bokobranu.

U katalogu ove izložbe Zidić ističe: „I rad je bio Vidovićeva (artistička) vjera, on je govorio da samo radeći dočekuje nadahnuće. On i kroz dva svjetska rata nije izgubio ni dan svoga posla. Atelijer je bio mjesto u kojemu je nalazio svoj mir, ostvarivao punoću svoga života. Crkve je volio kao svoj atelijer: u sate kad ih je obilazio bile su to redom katedrale mira i tišine. I kraj sjajnih atelijerskih motiva – koje ubrajamo u najbolja njegova kasna djela – kompozicije su crkvenih interijera (naročito nekih iz splitskog svetog Duje) kompleksnije…“ (Zidić, 2018, 30)

Audio: 
Bokobran 25.4.2018.