Izložba „ Stećci Boke i zaleđa“ u Muzeju grada Perasta

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. svibnja 2017. - 11:39
Autor: 

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Međunarodne manifestacije  „Noć muzeja“  Muzej grada Perasta  organizira izložbu  „ Stećci Boke i zaleđa“ , koja će biti otvorena u petak, 19.5., s početkom u 20h.

Stećci, srednjevjekovni nadgrobni spomenici u obliku velikih kamenova, ponekad s uklesanim slikovnim ukrasima ili natpisima sreću se kao samostalni ili u grupi čineći tako nekropolu. Nastanak stećaka vezuje se za prvu polovicu 13. st., a klesani su i sve do početka 16.st., nakon čega se ubrzo gube. Do danas ostali su većim dijelom neistraženi iako su više puta istraživani i popisivani. Saznanja govore da se u Crnoj Gori nalazi 107 lokaliteta sa 3.500 stećaka.

Međutim međunarodna potvrda značaja stećaka za univerzalnu baštinu svijeta, ali i njihova visoka valorizacija zvanično se dogodila na samitu UNESCO - a, koji je održan u Istambulu u lipnju 2016. godine, kada je odlučeno da se stećci upišu na prestižnu UNESCO listu svjetske baštine.

Izložba je realizirana u suradnji s  Ministarstvom kulture Crne Gore u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017.godinu.

Zajedničkim radom , kao autori na izložbi su Mirjana Vukasović dokumentaristica u Muzeju grada Perasta i dr.  Goran Komar. Izložbu će otvoriti gospodin Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja Crne Gore.