Kotor - Centar umjetničke glazbe Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. studenog 2015. - 9:21
Autor: 

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Vida Matjan" iz Kotora u suradnji s festivalom KotorArt- " Don Brankovi dani muzike" ponovno pokreće KOTORSKU KONCERTNU SEZONU od studenog do lipnja mjeseca.

Prvi u nizu koncerata KOTORSKE KONCERTNE SEZONE otvorit će proslavljeni Jovan Kolundžija 20. studenog u crkvi sv. Duha - koncertnoj sali škole, s početkom u 20 sati , a u okviru proslave 21. novembra, Dana Kotora.

Planirana su 3 do 4 koncerta mjesečno, odnosno oko 32 koncerta godišnje.

Kotorska koncertna sezona održava se uz pomoć Generalnog sponzora-Lovćen Banke, Don Brankovih dana muzike, Općine Kotor, i sredstvima same škole.

 

“Ovom sezonom Škola i Don Brankovi dani muzike žele oživjeti zimski period i vratiti gradu makar dio onoga što on zaslužuje - umjetnički i kulturni sadržaj koji neće biti namjenjen samo turistima i gostima grada već prije svega Kotoranima I Bokeljima, i naročito učenicima i profesorima Muzičke škole.

Kotor bi na ovaj način bio jedini grad u zemlji sa redovnom koncertnom sezonom. U pitanju nisu preambiciozni, grandiozni projekti već vrlo utemeljena, provjerena, kvalitetna imena umjetničke muzike.

Misija koncertne sezone nije samo u oživljavanju muzičke scene grada tokom zimskih mjeseci, već i oživljavanje aktivnosti u školi i pružanje mogućnosti profesorima da se stručno usavršavaju-muzička umjetnost je polje u kojoj kraj usavršavanja ne postoji!

Sa druge strane, obzirom da će većina umjetnika koja će nastupiti u Kotoru, ujedno držati i kratke mastter classove, to će biti odlična prilika ućenicima da besplatno sarađuju sa umjetnicima i naročito sa profesorima koji predaju na različitim univerzitetima u regionu ali i u zemlji. Ono čime smo se rukovodili ove godine jeste posebno afirmisanje gudačkih instrumenata tačnije violine. Poznato je da su gudački instrumenti deficitarni i da postoji potreba i za kadrom i za animiranjem mlađe populacije za ovaj korpus muzičkih instrumenata. Zato započinjemo Kotorsku koncertnu sezonu sa sjajnim violinistom Jovanom Kolundžijom, a zatvoramo našim Romanom Simovićem, već proslavljenim violinistom i koncert majstorom Londonskog simfonijskog orkestra. Koncertnu sezonu pratiće gostovanja nekoliko umjetnika iz različitih zemalja ;

Sa prosječno jednom sedmično imamo koncerte različitih profila: pored koncerta poznatih profesora i umjetnika, biće tu i koncerata učenika, studenata, profesora svih muzičkih škola, raznih kamernih sastava itd

Kotorska koncertna sezona ne obiluje budžetom ali obiluje entuzijazmom i riješenošću da uspije , i nadamo se da će u godinama koje dolaze kroz scene grada proći značajnija imena umjetničke muzike ne samo Crne Gore već i mnogo šire. Umjetnici koje će ugostiti prva Kotorska koncertna sezona su, pored Koludžije i Simovića još i violinista Valerij Ojstrah, flautistkinja Laura Levai-Aksin, violončelista Isak Haračić, harfistkinja Flora Saki, pijanistkinja Ljiljana Vukelja, gitarista Domeniko Đudiće i brojni drugi”, priopćeno je iz Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan”.