Natjecateljska predstava "Carstvo nebesko - Epika Balkanika" u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 28. kolovoza 2018. - 10:09
Autor: 

Natjecateljska predstava – EPIKA BALKANIKA – Narodnog pozorišta iz Beograda i Bitef teatra bit će izvedena u srijedu, 29.8.,  s početkom u 21 sat.

“CARSTVO NEBESKO” (koprodukcija Narodnog pozorišta i Bitef teatra) u režiji Jerneja Lorencija  za temu je izabrao srpsku epsku poeziju. „Epski široko“, bit će i u načinu izvođenja: prvi dio predstave odigrat će se na maloj sceni Atrija Buća, a  drugi na sceni Sinhro u Porto Montenegru. Nesvakidašnji potez motiviran je redateljevom idejom za promjenom perspektive u istoj tematici...

Jernej Lorencin sa svojim kreativnim timom, nam je na  objektivan i pristupačan način pokazao smjer pomoću kojega bi mogli/trebali doći do odgovora na pitanje kako epsku poeziju učiniti pristupačnijom nama samima jer čini se da smo negdje zalutali, izgubili korak, pa se to svelo na suhoparna predavanja u školama, fakultetima, političkim raspravama… Za razliku od navedenih institucija i protagonista čitav ansambl je uz svesrdnu pomoć kreativnog tima uspio da ovoj mitološkoj i mitomanskoj temi udahne neophodnu dozu ljudskosti i sluha za emociju drugoga. Narodski rečeno uspjeli su nam prevesti našu epsku poeziju, na koju smo često i samo na riječima jako osjetljivi, s mitološkog na normalan ljudski govor, jednostavno, oživjeli su pred našim očima realan bol majke za sinovima, sestre za braćom, djevojke za momkom, budućim mužem…

Redatelj: Jernej Lorenci, dramaturg: Matic Starina, scenograf: Branko Hojnik, kostimograf: Belinda Radulović, kompozitor: Karmina Šilec, koreograf i asistent redatelja: Gregor Luštek, scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović.

Igraju: Olga Odanović, Nataša Ninković, Nada Šargin, Hana Selimović, Branko Jerinić, Bojan Žirović, Milutin Milošević, Slaven Došlo, Nikola Vujović.