Svečano otvorenje VII. Međunarodnog festivala KotorArt

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 25. lipnja 2015. - 12:07
Autor: 

Sedmi po redu Međunarodni festival KotorArt počinje večeras na Trgu ispred katedrale sv. Tripuna, u Kotoru. S početkom u 21 sat, svečano otvorenje će prvi puta, od kako je Festival nastupio s koncepcijom „združenih“ festivalskih segmenata, biti supstrat programskog bogatstva Festivala u cjelini. Nakon obraćanja predstavnika osnivača festivala, ministra kulture Crne Gore Pavla Goranovića i predsjednika Općine Kotor Aleksandra Stjepčevića, nastupit će Crnogorski simfonijski orkestar pod vođstvom maestra Grigorija Kraska, koji će zajedno s drugim izvođačima, izvesti kompozicije različitih glazbenih žanrova. Boje umjetničke glazbe predvodit će KotorArt Don Brankovi dani muzike, tradiciju klapskog pjevanja čuvat će KotorArt Međunarodni festival klapa Perast, dok će „zastavu“ rock glazbe nositi KotorArt SeaRock. Kada je riječ o drugim segmentima, oni će nastupiti s 3D projekcijom – KotorArt KotorAPSS, sa scenama iz dramskih komada – KotorArt Teatar i naracijom – KotorArt Pjaca od filozofa, dok će KotorArt Kotorski festival pozoršta za djecu biti predstavljen glazbenim, ali i filmskim sadržajem. U takvom, multimedijalnom događaju koji prezentira sve festivalske segmente, KotorArt pravi veliki korak naprijed, i kao jedinstveni koncept, čiji scenarij potpisuje dramaturg Stefan Bošković, pojavljuje se kao lider među festivalima u zemlji i regiji. Pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture Crne Gore i Općine Kotor, KotorArt će ove godine predstaviti više od stotinu programa, ugostit će oko tisuću sudionika iz 18 zemalja, i sve do 14. kolovoza učinit će Kotor gradom kulture i umjetnosti.

Medijski pokrovitelj festivala i ove godine je Radio Televizija Crne Gore. Sponzori festivala su Luka Kotor i Luštica bay, dok su pojedinačni segmenti podržani i od strane brojnih drugih sponzora i partnera, među kojima su Coca-Cola, Turistička organizacija Kotor, Ministarstvo turizma i održivog razvoja Crne Gore, i drugi.

 

 

Kao institucija od posebnog društvenog značaja, formiran u okviru široko postavljene djelatnosti Muzičkog centra Crne Gore, CRNOGORSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR zaživio je u godini kada je Crna Gora dobila neovisnost. Prvi dirigent orkestra bio je ruski umjetnik Aleksej Šatski, koji je u toku prvih pet sezona, zajedno s brojnim gostujućim dirigentima, postavio temelje na kojima se danas razvija ovaj mladi ansambl. Od sezone 2012./13. na čelu CSO nalazi se Grigorij Krasko, umjetnik snažne individualnosti i ogromnog iskustva, koji je kao koncertmajstor i vođa ansambla Crnogorski gudači već dao nemjerljiv doprinos. Prvi nastupi CSO pod njegovom upravom pokazuju uspješna stremljenja orkestra ka novim izvođačkim izazovima i profesionalnim standardima. Pored redovne koncertne djelatnosti, nastupi na festivalima i gostovanja sastavni su dio aktivnosti CSO: A Tempo (Podgorica), KotorArt Don Brankovi dani muzike (Kotor), Isola dela Skala i Lunigo (Italija), Kolarčev narodni univerzitet (Srbija), Festival Sarajevska zima (Bosna i Hercegovina), Narodno pozorište Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Crotia Open (Hrvatska), Dani crnogorske kulture (Rusija), Festival Susret Istoka i Zapada (Turska).

 

GRIGORIJ KRASKO, violinist i dirigent, diplomirao je na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim natjecanjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar moskovskog Boljšoj teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko godina postao njegov solist i koncertmajstor. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, s kojima je diljem svijeta nastupao kao dirigent i kao solist. Od 2008. godine postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažiran je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.