Čelnici EU-a obilježili 100. obljetnicu Prvog svjetskog rata

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 27. lipnja 2014. - 11:26
Autor: 

Čelnici zemalja članica Europske unije, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, okupili su se u četvrtak u Ypresu, gradiću u sjeverozapadnoj Belgiji, gdje je priređena svečanost obilježavanja 100. obljetnice od početka prvog svjetskog rata.

Šefovi država ili vlada posjetili su muzej "U poljima Flandrije", odali počast poginulima te prisustvovali inauguraciji "Klupe mira"u vrtu memorijalnog spomenika Menin Gate.

Prvi dan summita, čelnici EU-a završit će radnom večerom u gradskoj vijećnici u Ypresu tijekom koje će razgovorati o strateškim prioritetima EU-a za sljedećih pet godina.

U petak se summit nastavlja na uobičajenom mjestu u zgradi Vijeća Europske unije u Bruxellesu.

Drugi dan summita počinje potpisivanjem sporazuma o sporazume o pridruživanju s bivšim sovjetskim republikama Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom. Čelnici bi također trebali odobriti status kandidata Albaniji.

Glavna tema summita, imenovanje novog predsjednika Europske komisije, ostavljena je za sami kraj. O tome će se raspravljati u petak tijekom radnog ručka.

Očekuje se da će Europsko vijeće predložiti Europskom parlamentu bivšeg luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera za novog predsjednika Europske komisije unatoč žestokom protivljenju Velike Britanije.