Dubrovnik: otvoreni Terra Madre Balkan susreti malih tradicijskih poljoprivrednika

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 20. lipnja 2014. - 10:34
Autor: 

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina večeras je na dubrovačkom sveučilištu otvorio 3. Terra Madre Balkan susrete malih tradicijskih poljoprivrednika, poručivši kako ta manifestacija ima veliki značaj za ruralni razvoj i zaštitu tradicijskih proizvoda.

"Izazove koje imamo moramo pretočiti u komparativne prednosti i siguran sam da se gastro ponuda koju imamo u regiji ne može nigdje ponuditi", kazao je Jakovina.

Najavio je kako će se na skupu predstaviti program ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede od 2014. do 2020. godine te projekti vezani za izravne potpore od 2015. do 2020.

Terra Madre Balkan je podmreža velike svjetske Terra Madre mreže, čiji se predstavnici svake dvije godine susreću u Torinu. Okuplja preko 8.000 malih tradicijskih proizvođača iz cijelog svijeta i skupa sa sajmom Salone del Gusto predstavlja najveći događaj ove vrste na svijetu.

Nakon dvije manifestacije u Sofiji, Terra Madre Balkan mreža odabrala je Dubrovnik za treće susrete koji su okupili zajednice hrane (food communities) iz jugoistočne Europe.

Skup je okupio vise od 200 sudionika iz 11 zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Crne Gore, Republike Makedonije, Rumunjske, Srbije i Turske, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.