Kerry čestitao godišnjice proširenja NATO-a

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 01. travnja 2014. - 13:20
Autor: 

Američki državni tajnik John Kerry čestitao je u ime predsjednika Baracka Obame i američkog naroda petu, desetu i petnaestu godišnjicu članstva u NATO-u državama koje su mu se pridružile u zadnja tri kruga proširenja, među kojima je i Hrvatska, objavio je u utorak State Department.

"U ime američkog predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država pozdravljam petu, desetu i petnaestu godišnjicu u tri kruga proširenja NATO-a. Ponosan sam da mogu proslaviti važne prekretnice u povijesti NATO-a koje su osnažile Savez", rekao je Kerry.

Podsjetio je da su 12. ožujka 1999. u članstvo NATO-a ušle Mađarska, Poljska i Češka, a zatim 29. ožujka 2004. članicama Saveza postale su Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka i Slovenija. U posljednjem krugu proširenja, 1. travnja 2009. Savezu su se pridružile Hrvatska i Albanija.

"NATO je danas snažan zbog zajedničkih vrijednosti koje dijele sve njegove članice", istaknuo je Kerry. "NATO-ova politika otvorenih vrata... proširila je demokraciju, napredak i stabilnost u Europi te otvorila nove prilike za unapređenje sigurnosti i prosperiteta diljem svijeta."

"Godinu za godinom, najnovije članice NATO-a dokazale su svoju hrabrost. Vidio sam to iz prve ruke u Afganistanu gdje su naše saveznice iz srednje i istočne Europe služile s ogromnom hrabrošću i odvažnošću. Iskazujemo počast žrtvama koje su podnijeli njihovi vojnici, uključujući u nekim slučajevima krajnju žrtvu, u sklopu misija NATO-a", kazao je.

Kerry je rekao da SAD zajedno sa saveznicima ponovno potvrđuje da su vrata NATO-a i dalje otvorena bilo kojoj europskoj zemlji koja je u stanju preuzeti obveze članstva i koja može pridonijeti sigurnosti.

"Naša zadaća danas je raditi na postizanju toga da Europa bude cijela, slobodna i da vlada mir te iskoristiti snagu najsnažnijeg saveza na planetu za unapređenje mira i sigurnosti za ljude diljem svijeta", naglašava američki državni tajnik.