12 ubijenih u napadu na satirički tjednik u Parizu

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 08. siječnja 2015. - 9:03
Autor: 

Naoružani muškarci pod kapuljačama napali su u srijedu urede satiričkog tjednika Charlie Hebdo u Parizu poznatom po ismijavanju radikalnog islama ubivši najmanje 12 ljudi, među kojima dva policajca u najgorem terorističkom napadu u Francuskoj zadnjih desetljeća.

Ovaj napad, nezapamćeni nasrtaj na neku novinarsku instituciju u Francuskoj, izvela su najmanje dvojica zamaskiranih muškaraca.

Francuski predsjednik Francois Hollande smjesta je stigao na poprište tragedije koja se dogodila u rezidencijalnoj četvrti francuske prijestolnice, nazvavši taj događaj "terorističkim napadom" i "činom iznimnog zvjerstva". Riječ je o najsmrtonosnijem napadu počinjenom na tlu Francuske u posljednjih najmanje 40 godina.

Osim 12 ubijenih, od sedam ranjenih osoba njih četiri su u "kritičnom stanju", rekao je Hollande, pozvavši na "nacionalno jedinstvo". On je sazvao hitan sastanak vlade na kojemu je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao da su tri osobe umiješane u napad te da je sve učinjeno kako bi "neutralizirali tri kriminalca što je prije moguće".

"Oko 11.30 dva muškarca s crnim kapuljačama naoružana strojnicom kalašnjikov i ručnim bacačem raketa upala su u sjedište Charlie Hebdoa u pariškom 11. arondismanu. Došlo je do razmjene vatre s redarstvenicima", izjavio je za AFP izvor blizak istrazi.

Bježeći s poprišta, dvojica napadača metkom su ranila policajca, pod prijetnjom oružja zaustavili automobil i odvezli se u njemu, pritom srušivši na tlo jednog prolaznika.

Identitet napadača zasad nije poznat, a neki svjedoci, po izjavama policije, rekli su da su oni uoči bijega u automobilu vikali - "Ubili smo Charlie Hebdo. Osvetili smo proroka Muhameda!". Jedan od napadača je snimljen kako viče "Alah".

Policijski dužnosnik je rekao da su napadači pobjegli prema predgrađima istočnog Pariza.

PRIPRAVNOST U FRANCUSKOJ

Na pariškom području, ali i na teritoriju cijele Francuske, razina pripravnosti podignuta je na najvišu razinu. "Postoji mogućnost drugih napada i druge lokacije su osigurane", kazao je dužnosnika sindikata policije Rocco Contento.

Sirene su se mogle čuti diljem Pariza, a premijer Manuel Valls je izjavio da će da će mjere sigurnosti biti pojačane na prometnim čvorištima, vjerskim lokacijama, u redakcijama medija i robnim kućama.

U napadu je ubijeno deset zaposlenika tjednika. Izvori u novinama kažu da su među nJima suosnivač Jean "Cabu" Cabut i glavni urednik Stephane "Charb" Charbonnier.

TJEDNIK KOJI JE ISMIJAVAO RADIKALNI ISLAM

Charlie Hebdo ima reputaciju novine koja ne poznaje granice u odabiru meta, političkih, vjerskih ili drugih, za svoju satiru.

Nakon što je stavio sliku muslimanskog proroka Muhameda na naslovnicu, sjedište tjednika je u studenome 2011. napadnuto zapaljivim bombama, pri čemu je počinjena materijalna šteta, ali nije bilo ljudskih žrtava.

Posljednje što je Charlie Hebdo objavio na Twitteru bila je karikatura čelnika Islamske države Abu Bakr al-BagHdadija.

Charlie Hebdo je dio uvažene tradicije francuskog novinarstva koja seže od skandaloznih naslova koji su diskreditirali Marie-Antoinettu uoči francuske revolucije.

Ta tradicija kombinira ljevičarski radikalizam s provokativnom podrugljivošću koja često graniči s bestidnošću.

Odluka tjednika da ismije proroka Muhameda može se nazvati hrabro principijelnom ili opasno neodgovornom. Ono što se ne može poreći jest da je potpuno u skladu s njegovim povijesnim "raison d'etre" ("razlogom postojanja").

List se nikada nije prodavao u ogromnim nakladama i nije izlazio od 1981. do 1991. zbog nedostatka sredstava.

Oslanjajući se na snažnu francusku tradiciju stripova, crteži i karikature su glavna osobina ovog tjednika. Tijekom godina štampani su primjerci u odnosu na koje današnje prikazivanje Muhameda izgleda kao ilustracija iz dječje knjige.

Policajce bi prikazivali kako drže glave imigranata s kojih kaplje krv; časne sestre kako masturbiraju; pape kako nose kondome – bilo što kako bi se naglasila poanta.

Danas kada novinari ovog tjednika kažu da nema ništa posebno provokativno u novom izdanju Charlie Hebdoa – a na naslovnici je karikatura "gosta urednika" Muhameda - oni su potpuno iskreni.

Jedina je razlika njihov izbor mete.

OSUDE NAPADA NA CHARLIE HEBDO

Nakon napada na satirički tjednik uslijedili su šok i nevjerica te snažne su osude sa svih strana svijeta, među njima i iz Hrvatske. Hrvatski državni vrh osudio je napad i poslao poruke sućuti svojim francuskim kolegama po dužnosti.

U ime EU-a i NATO-a napad su osudili predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvavši ga "nedopustivim činom i barbarstvom" te "sramotnim napadom na slobodu medija". "Sve članice NATO-a ujedinjene su u borbi protiv terorizma", dodao je Stoltenberg.

Bijela kuća je najoštrije osudila napad i izrazila solidarnost s obiteljima ubijenih i ranjenih, rekao je Josh Earnest, glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame na kanalu MSNBC. "Visoki dužnosnici Bijele kuće su u bliskom kontaktu s francuskim kolegama. Sjedinjene Države su spremne surađivati s Francuzima i pomoći u vođenju istrage", dodao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je istaknula da napad u Francuskoj nije samo napad na francuske građane i njihovu sigurnost već i na slobodu tiska i govora. "Ni na koji način ga se ne može opravdati." Istaknula je da je Njemačka uz Francusku u ovim teškim trenucima.

Britanski premijer David Cameron je osudio grozan teroristički napad i izrazio solidarnost s Francuskom. "Ubojstva počinjena u Parizu su grozna. Mi smo uz francuski narod u borbi protiv terorizma i za zaštitu slobode tiska", naveo je Cameron na društvenoj mreži Twitter.

Španjolska je osudila "podli i kukavički teroristički napad", i založila se slobodu tiska kao "temeljno pravo".

Napad su također oštro osudile Slovenija, Švicarska i Kanada. Oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je nakon ovog napada osudio terorizam "u svim njegovim oblicima".