Nominiraju stećke za UNESCO

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 09. travnja 2014. - 11:05
Autor: 

Predstavnici radnih skupina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore u utorak su u Sarajevu usuglasili i odobrili dokumentaciju kojom će četiri države zajednički prijaviti stećke za uvrštavanje na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

"Četiri i pol godine nakon početka projekta možemo kazati da je nominacijski dossier konačno završen", kazao je u Sarajevu Siniša Šešum, voditelj ureda UNESCO-a u BiH, uz čiju je koordinaciju projekt vođen.

Nominacijom je predviđen upis trideset nekropola stećaka, a u Hrvatskoj su to Velika i Mala Crljivica, kod Čiste Velike i Dubravka-Sveta Barbara u Konavlima.

Najviše nominiranih nekropola stećaka je na teritoriju BiH - čak 22, a u Srbiji i Crnoj Gori ih je po tri. Stećci su vrsta kamenog nadgrobnog spomenika, nastali u srednjem vijeku, koji oslikavaju tadašnji život, a većinom se nalaze u Bosni i Hercegovini, ali ima ih i u jugoistočnoj Hrvatskoj, jugozapadnoj Srbiji i sjeverozapadnoj Crnoj Gori.

Četiri su države proces nominacije započele u studenome 2009., kada su ministri kulture u Sarajevu potpisali pismo namjere.