Obama i Merkel traže međunarodnu istragu o padu zrakoplova

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 18. srpnja 2014. - 11:47
Autor: 

Međunarodna bi istraga trebala pokazati tko je na rusko-ukrajinskoj granici srušio malezijski zrakoplov s tristotinjak putnika i članova posade. Agencije javljaju da je srušen raketom zemlja-zrak. Pao je četrdesetak kilometara prije ulaska u ruski zračni prostor - iznad teritorija koji nadziru proruski separatisti. Nakon vijesti o tragediji, pokrenut je pravi medijski rat. Ukrajinske vlasti zatvorile su pak sve zračne koridore na istoku zemlje, a avioprijevoznici europskih zemalja i SAD-a objavili: nema letova iznad Ukrajine.
Američki predsjednik Barack Obama zatražio je međunarodnu istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti pada zrakoplova, uz inzistiranje da svi dokazi ostanu na mjestu nesreće dok istražitelji ne završe istragu, priopćila je Bijela kuća. U telefonskim razgovorima s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i malezijskim premijerom Najibom Razakom Obama je rekao da će američki stručnjaci odmah pružiti svu moguću pomoć kako bi što prije počela međunarodna istraga.
Za srušeni zrakoplov Kijev optužuje Ruse, a separatisti Ukrajince
I njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je hitnu i neovisnu međunarodnu istragu na mjestu nesreće malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine. Glasnogovornik njemačke Vlade rekao je kako su Merkel šokirale sumnje da je zrakoplov pogođen i srušen s tako velike visine, no ako se sumnje potvrde, njemačka kancelarka ocjenjuje da će to dovesti do daljnje eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini.
Pobunjenici pristali omogućiti pristup srušenom zrakoplovu
Proruski separatisti u Ukrajini pristali su pomoći u istrazi o uzrocima pada zrakoplova i zajamčit će siguran pristup međunarodnim stručnjacima, izvijestio je OESS. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama piše da su članovi kontaktne skupine koju čine visoki predstavnici Ukrajine, Rusije i OESS-a održali videokonferenciju sa separatistima koji su obećali suradnju na istrazi s ukrajinskim vlastima. Kijev se prije žalio kako separatisti sprečavaju ukrajinske dužnosnike da priđu mjestu nesreće. Vođa separatista rekao je kako se očekuje nastavak pregovora s Kijevom o istrazi te da se razmišlja i o trodnevnom ili četverodnevnom prekidu vatre kako bi se ona olakšala.