Split: "Žbirac" prvak svita u piciginu

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 22. lipnja 2014. - 11:39
Autor: 

Podjelom nagrada jučer je na splitskim Bačvicama završilo 10. jubilarno Prvenstvo svita u piciginu kojeg je sa 55 bodova osvojila ekipa "Žbirca", legendarnog kafića na istoimenoj gradskoj plaži.

Najatraktivniji potez je osvojio Julijo Žuvela iz ekipe "Zadnja dobra", dok je za najboljeg igrača proglašen Mijo Bebić iz "Žbirca". Drugo mjesto na tablici zauzela je ekipa "Sunčanice", a treće "Zadnja dobra".

Organizator ovog prvenstva je Ekološko društvo "Picigin Bačvice", koje ove godine obilježava 15 godina rada i 90 godina igranja picigina na Bačvicama.

Današnje finale je započelo je u 9.30 sati, a do 11.30 sati su se, igrajući po 15 minuta u plićaku, izmjenjivale ekipe "Drvo drveno", "Beštije sa Firula", "Žbirac", "Nikad dosta Firule", "Jedini normalni", "Šalša", "Zadnja dobra" i "Sunčanica".

Potom je uslijedio nastup gostujućih ekipa, pa ples salse i zumbe u plićaku u izvedbi splitskih plesnih klubova. Plaža na Bačvicama bila je puna ne samo domaćih već i stranaca koji su sve fotografirali i snimali. Program obilježavanja 15. obljetnice djelovanja odvijao se sedam dana, a finale je zbog kiše bilo odgođeno za danas.

U sedmodnevnim događanjima građani su uživali u bogatom sportskom i kulturnom programu tijekom kojeg se održala akcija čišćenja podmorja, utrka u veslanju, borilačke vještine, turnir malog baluna na salbunu, turnir u trešeti i briškuli, ragbi utakmica u plićaku, triatlon, vaterpolo turnir, te humanitarna manifestacija "Nima Splita do Splita".

Ministarstvo kulture RH je prošle godine splitsko prvenstvo svita u piciginu proglasilo kulturnom nematerijalnom baštinom.