12. Hrvatska etnoriznica

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 07. srpnja 2014. - 12:47
Autor: 

Hrvatska matica iseljenika poziva sve zainteresirane na ovogodišnju dvanaestu po redu Hrvatsku etnoriznicu, radionicu za izradu i rekonstrukciju hrvatskih narodnih nošnji i tradicijskih tekstilnih vještina, koja će biti održana od 18. do 28. srpnja u Pučišća, na otoku Braču- Klesarska škola.

Ovaj tradicionalni ljetni program Hrvatske matice iseljenika namijenjen je ljubiteljima hrvatskog tekstilnog rukotvorstva, posebice narodnih nošnji, njihove izrade, održavanja i primjene u folklornim društvima. Ukoliko volite ručni rad, želite proširiti svoje znanje i naučiti nešto novo – ovo je pravi program za Vas!

Voditelj škole i autor programa je prof. Josip Forjan, ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba. Uz njega će u nastavi sudjelovati i grupa vrsnih asistenata i demonstratora, specijaliziranih za pojedine tehnike rada.

Radionica narodnih nošnji nudi dvije grupe predavanja: početničku i naprednu. Rad obiju grupa održavat će se istodobno u dvoranama Klesarske škole. U naprednu grupe moći će se uključiti samo oni polaznici koji su do sada već sudjelovali u ovoj radionici i stekli određena osnovna znanja.

Podučavat će se tkanje na različitim tkalačkim stanovima, krojenje, šivanje, sve vrste vezova, aplikacija i ukrašavanja, rekonstrukcija te izrada i održavanje narodnih nošnji. Također, planiraju se i posebni sadržaji: izrada paške i lepoglavske čipke, motiva, izrada čipke tehnikom čunčanja i zlatovez.

Na završetku programa će se u prostorima Klesarske škole održati tradicionalna izložba radova svih polaznika radionice.