Klasični stari jedrenjak "Sedov" uplovio u Boku

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 20. lipnja 2014. - 13:50
Autor: 

Danas je u Boku uplovio jedan od najvećih klasičnih jedrenjak na svijetu "Sedov", i u Luci Kotor će boraviti do ponedjeljka 23. lipnja. Planirano je da tijekom boravka u Kotoru bude otvoren za posjetioce.

Riječ je o ruskom vojnom jedrenjaku sa četiri jarbola, nazvanom po ruskom polarnom istraživaču Georgiju Jakovleviču Sedovu. Pripada ruskoj državnoj Tehničkoj akademiji u Murmansku.

Jedrenjak je izgrađen u brodogradilištu "Njemačka" u Kilu 1921. godine, i njegov prvobitni naziv je bio "Magdalena Vinen II". Nakon što ga je otkupila kompanija Sjeverno- Njemački Lojd" 1936. godine, preimenovan je u "Komodor Jonsen" i služio je za obuku, dok je tijekom Drugog svjetskog rata služio za snabdijevanje trupa. Njemačka je 1945. godine jedrenjak morala predati Sovjetskom savezu kao dio ratne odštete, u skladu s odlukom Potsdamske konferencije.

Jedrenjak dug 117,5 metara ima 54 člana posade. Svake godine, "Sedov" primi više od 300 učenika srednjih i visokoškolskih institucija Rusije, s ciljem obuke i održavanja prakse.

Prošle godine, "Sedov" je završio putovanje oko svijeta koje je trajalo 14 mjeseci, povodom 1150. obljetnice ruske državnosti, kao i važnih datuma iz ruske pomorske tradicije.
Više na našim fotografijama...