JEDRENJAK "PALINURO" U KOTORU

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 13. kolovoza 2013. - 11:19
Autor: 

Brod Mornarice Italije "Palinuro", uplovio je u luku Kotor, povodom četverodnevne posjete Mornarici Vojske Crne Gore. Tom prigodom Općina Kotor je priredila prijem. Delegaciju talijanske Mornarice, predvođenu kapetanom fregate, Maurom Panarellom, i vojnim atašeom Vojske Italije, u pratnji kapetana korvete Mornarice Vojske Crne Gore, Predraga Supića, primio je predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica. Gosti su se zahvalili na srdačnom gostoprimstvu, koje su i ranijih godina imali u Kotoru i naglasili da Kotor predstavlja jednu od najdražih destinacija za njihove pitomce. Bukilica je pozdravio nazočne i posebno istakao stoljetne kulturno-povijesne veze, koje su povezivale i povezuju dvije obale Jadranskog mora. Prijemu su nazočili Tvrtko Crepulja, potpredsjednik Općine kao i Srđan Dragomanović, menadžer Općine Kotor.

Drugog dana posjeta predsjednica Marija Ćatović nazočila je prijemu na brodu, gdje je pred brojnim zvanicama veleposlanik Italije Vincenzo Del Monaco dodijelio medalju počasnom građaninu Pavu Peruđiniju, predsjedniku udruženja Zajednice Italijana Crne Gore, za izuzetan doprinos razvoju suradnje naroda Crne Gore i Italije.
„Palinuro", grandiozni jedrenjak sa 3 jarbola, porinut je davne 1934. godine u francuskom gradu Nantu. Dugačak je 69 metara, širok 10 metara, a do 1950. godine plovio je kao ribarski brod kada je prodat Talijanskoj Mornarici. Nakon određenih modifikacija, od 1955. godine je u službi Talijanske Mornarice pod imenom „Palinuro" i služi za obuku kadeta Mornaričke podificirske škole "Mariscuola Taranto".
Sa oko tisuću metara kvadratnih jedara, u povoljnim uslovima, brod plovi brzinom 13 čvorova. S ugrađenim šestocilindričnim dizel motorom od 600 konjskih snaga brod plovi ekonomskom brzinom od 6 čvorova i maksimalnom brzinom od 8 čvorova. Stalnu posadu broda čini stotinu lica, i to 6 oficira, 25 podoficira i 69 mornara, a s ukrcanim kadetima broji 140 lica.
Posjet je u duhu unapređenja bilateralnih odnosa i razmjene iskustava između mornarica prijateljskih država Crne Gore i Italije. Planom posjeta predviđen je prijem kod komandanta Mornarice VCG, zatim prisustvo članova posade Palinura na proslavi 77. godišnjice školskog broda Mornarice VCG Jadran, posjet Općini Tivat, sportski susreti s pripadnicima crnogorske Mornarice, te obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti Tivta i Kotora.
Jedrenjak "Palinuro" zadržaće se u kotorskoj luci do 14. kolovoza.