„PALINURO“ PREVESLAO „JADRAN“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 14. kolovoza 2013. - 10:19
Autor: 

U sklopu posjete školskog broda Ratne mornarice Italije, jedrenjaka „Palinuro" Crnoj Gori i našim oružanim snagama, u Tivtu je jučer održana veslačka regata, u kojoj su snage odmjerili članovi posade „Palinura" i školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka „Jadran".
Dvije ekipe od po osam veslača sa kormilarom trkale su se u kuterima sa „Jadrana" na stazi dugoj jednu nautičku milju na potezu od središta Tivatskog zaliva prema gradskoj rivi Pine gdje je, ispred „Jadranovog" veza, bio i cilj regate. Veoma motivirana i mnogo mladja italijanska posada sastavljena od kadeta – polaznika Škole za podoficire IRM iz Taranta, uspjela je da u vrlo izjednačenoj trci, za dužinu čamca na kraju pobijedi mnogo iskusniji veslački tim sa „Jadrana".

„Džabe vam 200 godina iskustva više u čamcu, utekoše vam Italijani!"- u šali su posadi „Jadrana" dobacivali posmatrači koji su sa obale i usidrenih jahti posmatrali ovo prijateljsko nadmetanje, aludirajući na veliku starosnu razliku izmedju naših „veterana" i poletnih mladih italijanskih budućih mornaričkih oficira.
Prilika za nezvanični „revanš" odmah je iskorištena pa su naši „na iskustvo" dobili Italijane, brže konopom izvlačeći iz mora „svoj" dio teškog skutera na sohe na palubu „Jadrana". Cijeli dogadjaj protekao je u veselom raspoloženju i razmjeni prijateljskih dosjetki izmedju mornara, podoficira i oficira dviju država. Prigodan poklon –trofej u obliku jedra pobjednicima regate uručio je komandant školjskog broda „Jadran", poručnik bojnog broda Goran Pajović, a manifestaciji je prisustvovao i komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković koji je takodjer čestitao italijanskoj posadi.
S. Luković