"JADRAN" SA STUDENTIMA ISPLOVIO PREMA ITALIJI

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 08. svibnja 2013. - 14:24
Autor: 

Školski brod Mornarice VCG, jedrenjak „Jadran" pod komandom poručnika bojnog broda Gorana Pajovića, isplovio je danas iz luke Tivat na svoje dvadesetdrugo po redu međunarodno krstarenje.
Na brodu je pored posade ovom prilikom ukrcano 49 studenata i 6 profesora Fakulteta za pomorstvo iz Kotora kojima će predstojeća trodnevna plovidba vodama Jadranskog mora, biti prilika za praktičnu obuku i usavršavanje iz predmeta navigacija, mašinstvo i iz praktičnih pomoračkih vještina. Najstariji oficir na krstarenju je načelnik odjeljenja za operativne poslove u Komandi MCG, kapetan korvete Predrag Supić. Na brodu su najbolji studenti druge i treće godine studija sa smjerova nautika, brodomašinstvo i pomorske nauke, medju kojima ima i pripadnica ljepšeg pola.

„Jadran" i ukupno 104 ukrcanih ljudi na brodu, danas su iz Tivta ispratili komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković i dekan Fakulteta za pomorstvo, prof.dr. Danilo Nikolić.
Podsjećajući da „Jadran" ove godine obilježava važan jubilej – 80-tu obljetnicu službe, komandant bojnog broda Vuković je naglasio da je njegovo trodnevno krsternje za Italiju, posljednje koje će taj brod realizirati u aktuelnoj tehničkoj konfiguraciji, jer mu na jesen predstoji generalni remont sa zamjenom velikog broja mašina, uredjaja i sklopova. Posada „Jadrana" i rukovodstvo MCG inače, proteklih desetak dana uložili su maksimum napora da srede i za predstojeći odlazak u inozemstvo uljepšaju stari jedrenjak, kako bi ostavio što bolji utisak u luci Bari gdje će ga, pored ostalih, obići i predstavnici Ratne mornarice Italije.
„Jedan od osnovnih zadataka svakog ratnog broda, a „Jadran" jeste ratni brod, je da u stranim vodama pokaže zastavu države kojoj pripada. Svaki ratni brod je na taj način, pravi ambasador države, pa ćete tako i vi biti svojevrsni reprezenti svoje države u Italiji. To je velika čast i ja od svih vas, a naročito od posade broda, očekujem da dostojno predstavite državu, vojsku i mornaricu kojoj pripadate."- istakao je komandant MCG kapetan bojnog broda Darko Vuković, podvlačeći uspješnu saradnju Ministarstva odbrane i Fakulteta za pomorstvo Kotor u praktičnoj obuci studenata na „Jadranu" a koji već osam decenija služi kao svojevrsna ploveća učionica.
„Morate biti ponosni na to što vam se pružila prilika da budete dio ovog značajnog događaja koji danas sa MVCG organizujemo. Vi na brodu predstavljate Fakultet, a u vodama i na kopnu Italije predstavljate svoju zemlju Crnu Goru što je velika čast i to morate vrlo ozbiljno i savjesno shvatiti i u skladu sa tim se ponašati. U vašem interesu i vaša obaveza je da date svoj puni doprinos plovidbi, da poštujete i slušate svoje pretpostavljene, da date sve od sebe, da učite i naučite sve ono što vam se ovom prilikom pruža. Nadam se da će ova plovidba učvrstiti uvjerenje da ste se opredjelili za pravi životni poziv, poziv pomorca koji će te, nadam se, uspješno obavljati na našim i svjetskim morima" – poručio je studentima dekan FZP, dr Danilo Nikolić.
"Jadran" je danas iz Tivta krenuo prema 120 milja udaljenoj italijanskoj luci Barleta, ali u nju neće uplovljavati, već će paralelno sa italijsnkom obalom, nastaviti jugoistočno do Barija. U toj luci "Jadran", posada i studenti će učestvovati u proslavi Dana Svetog Nikole, zaštitnika Barija ali i pomoraca uopšte, a brod će biti otvoren za posjetu gradjana.
Povratak "Jadrana" u luku Kotor očekuje se u subotu 11.svibnja oko 19 sati, nakon predjenih skoro 400 milja morem južnog Jadrana.
Siniša Luković