Koncert zbora "Sveta Cecilija"

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 01. prosinca 2014. - 10:32
Autor: 

U subotu, 29.11.2014. godine u prepunoj kripti konkatedrale sv. Petra u Baru je održan "Koncert na dar Konkatedrali". Nastupio je Zbor Svete Cecilije iz Jelse na Hvaru pod ravnanjem g.Slavka Reljića. Donator ovog prekrasnog koncerta je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore uz potporu splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika na čelu s neumornom i sjajnom g-đom Brankom Bezić-Filipović, te Župnog ureda Bar. Organizator koncerta je Hrvatsko kulturno društvo "Sveti Jeronim"-Bar, a suorganizatori Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore-Tivat i Hrvatsko građansko društvo Crne Gore-Kotor. Sjajni Zbor Svete Cecilije iz Jelse je vrhunskim pjevanjem, fenomenalnim dirigiranjem zborovođe, izvrsnim repertoarom, barskom auditoriju ovu večer uoči početka Došašća ili Adventa učinio doista nezaboravnom. Raspjevani i do savršenstva uvježbani Jelšani su izveli zahtjevni splet sjajnih skladbi iz opusa sakralne glazbe, kako hrvatskih, tako i inozemnih skladatelja, te nekoliko tradicionalnih pučkih napjeva - kolendi, karakterističnih za ovo predbožićno razdoblje. Višekratni dugi gromoglasni pljesak kojim ih je nagradila oduševljena barska publika najbolje govori o visokoj umjetničkoj razini ovog glazbenog događaja, ali također i o prekrasnom ozračju koje se tijekom cijelog koncerta "osjećalo u zraku". Ovo je prvi, no doista iznimno kvalitetni kulturni program koji se organizira u prostoru kripte ovog sakralnog objekta. Uz želju da ovakvih i sličnih sjajnih programa u Baru bude još puno, nadamo se da će i glavni oltar konkatedrale sv.Petra u Baru u bliskoj budućnosti biti blagoslovljen i predan vjernicima koji to s nestrpljenjem i kršćanskom radošću iščekuju. Nakon koncerta u Baru, zbor Svete Cecilije je u nedjelju, 30.11.2014. godine, na prvu nedjelju Došašća pjevao na svetoj misi u katedrali sv.Tripuna u Kotoru, dok je istog dana navečer u dvorani Kulturnog centra u Tivtu održao još jedan sjajan koncert. Goste su na ulazu dočekali članovi folklornog ansambla HNV-a u novopristiglim nošnjama. Medijatorica večeri je bila Ana Šarčević, profesorica hrvatskog jezika, koja je na početku večeri podsjetila da je zbor "Sveta Cecilija" osnovan 1952. godine. Zbor je izveo 12 skladbi sakralnog i pučkog karaktera. U tri je skladbe kao solist nastupio Vinko Maroević - tenor Opere splitskoga HNK-a, a u jednoj pučkoj Juraj Zaninović talentirani šesnaestogodišnji bas.

Među nazočnima su bili: predsjednica HGI-ja i ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović; predsjednik HNV Crne Gore Zvonimir Deković; predsjednik OOHGI-ja Ilija Janović; predsjednica tivatske podružnice HGD-a  Ljerka Sindik; predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" Adrijan Vuksanović; član Upravnog odbora HGD-a Crne Gore Tripo Shubert; predsjednica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić Filipović;  predsjednik NVO-a Galaxy Erfat Mulić, kao i svećenici Kotorske biskupije.

Na kraju večeri dirigent zbora dodijelio je zahvalnice. Predsjednica tivatske podružnice HGD-a Ljerka Sindik je dobila hvarski križ, a predsjednica splitskog ogranka Matice iseljenika  Branka Bezić Filipović je dobila monografiju na dar.