Mladen Lompar – borac i pjesnik

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. rujna 2014. - 10:38
Autor: 

Sinoć je Nikšiću, u sklopu manifestacije „Septembarski dani kulture“, održana „Večer s Mladenom Lomparom“. U dobro posjećenoj Gradskoj kući, program je otvorio Sveto Mitrović recitirajući poemu „Ako se budemo vraćali“. Nakon toga o stvaralaštvu doajena crnogorske književnosti govorile su Nela Savković Vukčević i Aleksandra Vuković.

„Posebna je sreća kad upoznate tako velikog i svestranog čovjeka. Ono što definiramo kao renesansni duh ima svoj puni život u biću Mladena Lompara. Uz pjesnika, dostojanstveno stoji Lompar povjesničar umjetnosti  i muzejski savjetnik. Lomparova monografija 'Crnogorski slikari' svjedoči o njegovoj univerzalnosti i imponira crnogorskoj likovnoj umjetnosti. Lompar je u suglasju s klasičnim kanonima koji traže da pjesnik mora biti izvrstan i oduševiti samo izvrsne slušatelje, za razliku od besjednika za kojega je dovoljno da govori dobro i prikladno“, istakla je u svom izlaganju Nela Savković Vukčević.

„Mladen Lompar nije samo pjesnik koji piše otuđen i povučen. Ne, on je bio i na frontu. On je bio borac i jeste borac. Borio se formalno i suštinski za crnogorski jezik. Mladen se služi modernističkim tehnikama tijekom svoga stvaranja, a ipak, kako i sam priznaje, hodao je kroz prošlost i boravio u prošlosti. Uživanje u prošlosti njegova je hladna osveta. Nezaliječeno mjesto postoji u poeziji Mladena Lompara. To je kao neka živa rana. On pišući kao da sebe vida, jer ga nitko u svijetu izvidati ne može. Iskustvo Mladenove poezije je sirensko, a takvo iskustvo je gotovo uvijek krvavo. Kad se Mladenu obraćam, ja uvijek pišem, ne Mladene, nego 'Pjesniče' i to velikim slovom, jer je to apsolutno osobno“, rekla je Aleksandra Vuković.

Na kraju, publici se kratko obratio i sam autor. On je čitao najnovije i još neobjavljene pjesme, istodobno najavljujući buduću zbirku.

Na sinoćnjem događaju u Nikšiću bili su nazočni i predstavnici hrvatske zajednice u Crnoj Gori, Marija Vučinović, ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica Hrvatske građanske inicijative, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“. Njima je autor u svom nagovoru posebno zahvalio na dolasku.