Općina Tivat ulaže u budućnost

Time to read
6 minutes
Read so far

Srijeda, 15. listopada 2014. - 15:02

Na zlonamjeran, a samim time i neprofesionalan tekst dopisnika ND Vijesti iz Tivta g. Siniše Lukovića, koji je pod naslovom „Opština Tivat čašćava funkcionere HGI“ objavljen dana 12. listopada 2014. godine, upućujem demanti zbog niza neistinitih tvrdnji koje su u njemu iznesene. Čitatelji Vijesti zaslužuju dobiti istinit uvid u društvena događanja, zbog čega sam detaljno odgovorio na pitanja koja su mi kao predsjedniku Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“ upućena prije nešto više od mjesec dana. Dopisnik Luković moje je odgovore „kastrirao“ prilagodivši ih senzacionalističkim optužbama kojima pokušava uniziti uspješno funkcioniranje Doma za kulturu „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi. Ne želeći čitateljima Vijesti uskratiti istinu i precizne informacije, u nastavku donosim cjelokupne odgovore koje sam uputio dopisniku Lukoviću, a koji se poslužio njima za plasiranje iskrivljenih informacija.


1. Uslijed kojih okolnosti je HKZ Dux Croatorum trazila I kako je 2011 I 2012 godine dobila novcanu pomoc Opstine Tivat u sanaciji Doma kulture u D. Lastvi u ukupnom iznosu od nesto preko 18 hiljada eura kada ugovor o zakupu predviđa upravo obrnuto – obavezu HKZ Dux Croatorum da Dom sanira iz sopstvenih sredstvava, a da joj se to racuna kao placanje zakupnine ?

Obnova doma kulture ,,Josip Marković“ u Donjoj Lastvi da sada je koštala cca 150 000 eura. U Domu je dovedena el. energija, voda, kanalizacija, obrađen je plafon, malterisani su zidovi, postavljani su laminatni podovi, popravljeni su svi dupli prozori i izmijenjena dupla stakla, postavljena su dvoja dvokrilna, ulazna, eloksirana vrata i osam dvokrilnih, eloksiranih grilja, urađeno je novo uzemljenje s plaćenim elektro-elaboratom potrebnim za priključak na el. mrežu, izrađena je betonska rampa za prilaz Domu s magistralnog dijela i izrađen je prateći trotoar. Oplemenjen je također i cijeli prostor s gornje strane Doma koji je prethodno očišćen od velike količine smeća, rastinja i otpada. Kovanom ogradom ukrasili smo južni ulaz, pri čemu smo betonirali cjelokupan prostor, kako ispred, tako i između Župne kuće i Doma kulture „Josip Marković“, uz prethodnu izradu kanalizacije.
Također, napravljena su dvoja željezna vrata na ulazu ispod bine i jedna, ulazna na terasi Doma. Urađene su nove betonske i plastične gurle(oluci). Na bini je izrađen novi drveni pod s prethodno učvršćenim borovim nosačima. Ispod bine se nalazi garderoba s novim ormarima, ogledalima za šminkernicu. Sve je to praćeno s laminatnim podovima i uvedenom el. strujom.
U velikoj dvorani i na pozornici postavljeno je deset reflektora za rasvjetu, kao i svjetlo za evakuaciju. Tu su i dvije klime, velike snage. U zimskom periodu zbirni račun za Dom iznosi preko 350 eura. Voljni smo Vam dostaviti račune na uvid,a također servisne usluge za godinu dana su 600 eura. Kupljena su i postavljena ogledala cca 20m2.
Postavljene su keramičke pločice u hodniku i u sanitarnom čvoru, koji je urađen kad smo doveli vodu, struju, kanalizaciju te izradili dva WC-a i jednog kupatila s predulazima. Obnovljena je komplet prostorija u kojoj vježbaju klape i Dječji zbor Leptirići i ugrađena je također klima.
U prostoriji u kojoj je knjižnica i gdje se i od sredstava dobivenih za Hrvatsku krovnu zajednicu-Dux Croatorum (Luštica Bay) kupilo za obnovu knjižnice Ljudevit Gaj preko 5000 jedinica izrađene su i kupljene police od 15 metara u dužini i 2 metra i 60 centimetara u visini. Također u prostoriji je ugrađen klima uređaj, uveden telefon i internet koji je,složit ćete se, trebalo također platiti. U spomenutom prostoru nalazi se i kuhinja, opremljena s radnim elementima, frižiderom, šporetom i sudoperom.
Popravljan je i krov u jednoj intervenciji i urađena je i terasa iznad Domom. Radovi na terasi su podrazumijevali izradu betonske košuljice na površini od 150m2, izrade izolacije na istoj površini te kupovinu i postavljanje 150 m2 keramičkih pločica. Da bi terasa mogla da se koristi neophodno je bilo izraditi ogradu, a po projektnoj dokumentaciji, koju Vam možemo ustupiti na uvid, morala je biti urađena baš ovako kako smo je mi odradili, odnosno od betonskih stupića s betonskim rukohvatom i to u dužini od 50 metara.
Puno je još manjih radova kao što su npr. kupovina i postavljanje ABS ploča na plafonu velike dvorane, farbanje za prostor koji u Domu u osnovi s terasom i prostorom ispod pozornice ima oko 400 m2, ali spremni smo da Vam damo na uvid sve do sada plaćene račune čak i za marende i sokove radnika ako je i to možda predmet Vašeg interesiranja.
I sada na kraju,a moglo je biti i na početku, Dom kulture ,,Josip Marković“ je općinska imovina, a data je na uporabu Hrvatskoj krovnoj zajednici-Dux Croatorum na pet godina da je ona obnovi. Kako u našoj Općini znaju da je Dux Croatorum samo jedna od općinskih, ali veoma aktivnih NVO, dosadašnji Predsjednik Općine Tivat je bio siguran da investirajući dio sredstava u Dom kulture u Donjoj Lastvi investira u budućnost svih koji ga koriste, a koji je zapravo u vlasništvu Općine Tivat.
Općina Tivat investirajući u Dom u Lastvi jedan mali dio sredstava za obim poslova koji su obavljeni, a imajući u vidu da lokalni domovi kulture u Đuraševićima, Gradiošnici i Lepetanima ne rade pokazala je privrženost da pomogne sve projekte koji mogu rasteretiti, a lastovski je za to najbolji primjer, gradski Centar za kulturu koji ne može apsorbirati sve potrebe grada, a naročito prigradskih naselja. Zbog ovog razloga je indikativno zašto je samo dom u Donjoj Lastvi predmet interesiranja Vijesti.

2. Ko su sve na danasnji dan (poimenicno), redovni korisnici prostora (udruge, mediji, spostski klubov itd) u Domu kulture u Donjoj Lastvi, te ko od njih I koliki iznos placa HKZ Dux Croatorum za koriscenje prostorija u tom objektu ? Da li Dom besplatno koriste I subjekti koji od svojih polaznika ili clanova naplacuju mjesecnu nadoknadu za ucesce u aktivnostima tih subjekata (razne skole, umjetnicke radionice, tecajevi I slicno)?

Poimenično nabrojani klubovi koji su prijavljeni za korištenje Velike dvorane u Domu kulture „Josip Marković“, a kalendar korisnika je javno izložen i dostupan svakom:

1.Balet-vrtić, voditeljka Eugenija ...tri puta tjedno ...............................................Besplatno
2.Balet-odrasli,voditeljka Agi... tri puta tjedno......................................................Besplatno
3.Mažortke-pčelice...Dijana...dva puta tjedno........................................................Besplatno
4.Mažoretke ritmika,Jovana...dva puta tjedno........................................................Besplatno
5.Borilački sportovi,Sveto... Dragan...tri puta tjedno............................................Besplatno
6.Joga,Eugenija i Ljubiša......jednom tjedno 2 sata.............................................. Besplatno
7. Školica sporta,....tri puta tjedno ..................................................................50 eura/mjesečno
8.Zumba,Sesil,..... tri puta tjedno................................................................ 100 eura/mjesečno
9.Folklor HNV-a,....tri puta tjedno.........................................................................Besplatno
10.Kazališna sekcija HNV-a, Ružica....dva puta tjedno........................................ Besplatno

Potrebno je naglasiti da se u spomenutoj dvorani nalaze 10 reflektora i dvije klime dvadesetčetvorke i da se dvorana dnevno održava i redovno iz mjeseca u mjesec izmiruju dugovi prema Elektroprivredi. Svakodnevno čišćenje dvorane i sanitarnog čvora traži angažiranje osobe koja se plaća i naravno da se kupuju sva potrebna sredstva za održavanje i korištenje dvorane i sanitarnog čvora.
Od kluba koji trenira Zumbu naplaćuju se potrebe održavanja jer su u njemu uglavnom sve odrasle osobe, a školica sporta je za korisnike djece iz engleske škole. Ovo su bili razlozi koji su nas rukovodili da ne naplaćujemo već da ovi klubovi plaćaju ono što potroše, a često ni toliko, a često nadoknađuje Hrvatska krovna zajednica Dux Croatorum(Luštica Bay).

3. Po kom osnovi je HKZ Dux Croatorum sa kompanijom Lustica Development sklopila aktuelni jednogodisnji ugovor o zakupu dijela sjeverne fasade objekta Doma kulture u D.Lastvi radi postavljanja reklame za kompleks Lustica Bay, s obzirom da ugovor o zakupu Doma koji HKZ ima sa Opstinom Tivat, HKZ-u ne dozvoljava da u podzakup izdaje bilo koji dio tog objekta ? U sto su utrosena sredsta u iznosu od 3.600 eura koje je HKZ po osnovu ugovora sa Lusticom development prihodovala u ovoj godini, odnosno sredstva u istj visini za proslu godinu ?

Reklama Lustica Bay dovoljno je uočljiva, a sve naše aktivnosti su transparente, tako da nam nije ni u primislima bila bilo kakva zlouporaba na koju pitanjem aludirate. Svako dobronamjeran shvaća da održavanje ovolike infrastrukture iziskuje određeni novac.
Kako se Dux Croatorum isključivo i jedino financira od projekata, a potrebe Doma kulture iziskuju velika sredstva svjesno smo prihvatili rizik kako bi omogućili nesmetano korištenje Doma ogromnom broju djece iz našeg grada, pri tom istodobno znajući da nismo u mogućnosti, u tolikoj mjeri, godišnje aplicirati za sredstva koja su potrebna za servisiranje ovolikog prostora. Ako želite svakako ćete lako motivirati nekog samostalnog odbornika koji bi pokrenuo pred tivatskom Skupštinom opravdanost dodijele lastovskog Doma Dux Croatorum-u, što bi možda uzrokovalo njegovom zatvaranju i vraćanju u status, poželjan za Vas, kada je bio prigodan ambijent za raznovrsnu floru i faunu. Svako ima pravo na svoje ukuse, ali želim Vas obavijestit da vrijeme kad je Dom kulture „Josip Marković“ bio leglo raznoraznih životinjskih organizama, nepovratno je iza nas. Preko stotinu djece, koja ga svakodnevno koriste, to garantira.

4. Po cijoj je odluci posjecena velika palma koja je rasla ispred zida na kojem je sada reklama Lustice Bay ?

Kad je palma posječena nisam obnašao funkciju predsjednika Dux Croatoruma, a također nisam ni boravio u Tivtu. Ono što znam da je nitko iz hrvatske zajednice nije posjekao, što Vas uvjerava i fotografija koju posjedujete. Za pomenute radnje nadležno je Javno komunalno poduzeće, što je, priznat ćete, van naših okvira.

Uspoređujući moje odgovore s objavljenim tekstom dopisnika Vijesti Siniše Lukovića, lako se uviđa njegov animozitet prema HGI-ju. On je svoju novinarsku afirmaciju u posljednje vrijeme ostvarivao pojačanim zanimanjem za parkirališta funkcionera hrvatske zajednice, prebrojavanjem kvadrata njihovih garaža, a trenutno fokusiranjem na kuhinjske elemente u Domu kulture, kao i na sječu stabala, odnosno komunalne djelatnosti. Cjelokupan rad Doma kulture, kao i Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“ usmjeren je na opći boljitak društva, zbog čega Općina, koja je dala veliki doprinos u revitalizaciji Doma kulture „Josip Marković“, ulaže u budućnost Tivta. Lijepo bi bilo da svoju novinarsku pozornost usmjeri na domove kulture diljem Boke koji nisu u funkciji i tako da svoj doprinos njihovom oživljavanju, umjesto što mu je smetnja ovaj lastovski, jedini aktivni.
Prema tome, kada Općina Tivat ulaže u Dom kulture Josip Marković, ne „čašćava čelnike HGI-ja“, već „čašćava“ tivatsku djecu i brine o njihovoj budućnost.
Pozivam g. Lukovića da dođe i popije kavu kod nas i uzme neko dobro štivo, kako bi se informirao zašto služi kuhinja i knjižnica u Domu kulture Josip Marković.


S poštovanjem
Adrijan Vuksanović
predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“