Orjenski maraton

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 29. svibnja 2014. - 11:45
Autor: 

15. Orjenski maraton, u organizaciji Planinarskog kluba "Subra", bit će održan  31. svibnja (subota) na Orjenu u 9 sati.

Maraton se održava uz podršku Planinarskog i Atletskog saveza Crne Gore, Općine Herceg Novi i turističke organizacije tog grada.

Trasa je dugačka gotovo 25 km, najniža točka je na 1100 m nadmorske visine, dok je najviša vrh Orjena- Veliki kabao (1894 m). Start i cilj je planinarski dom "Za Vratlom" (1160 m nadmorske visine) u zaleđu Herceg Novog. Visinska razlika staze od početka do cilja iznosi oko 800 m. Trasa se prelazi pojedinačno, uz ovjeru više usputnih kontrolnih točaka: Borova glava, Orjensko sedlo, Veliki kabao, Orjensko sedlo, Meterizi, uz dom "Za Vratlom", gdje je start i cilj trke. Ove godine uvodi se ovjera sa štipaljkama, umjesto pečatima.

Natjecanje će biti održano u dvije kategorije, muškoj i ženskoj, a prijave za sudjelovanje u trci vrši se po dolasku u planinarski dom, 30. svibnja (petak) ili 31. svibnja (subota), najkasnije pola sata prije početka trke.

Prošlogodišnji rekord iznosi 3:22:24, a oborio ga je Janko Gardović iz Alpinističkog kluba "Niskogorci" iz Herceg Novog. U ženskoj konkurenciji rekord drži atletičarka Daliborka Davidović iz Budve( 4:46:10).

Utemeljivač Orjenskog maratona je profesor OŠ "Dašo Pavičić", Rajo Kovačević, koji ga je utemeljio 1997. godine. Kroz protekli period ova manifestacija se razvijala, uvjeti su se poboljšavali, te je ona postala ozbiljno natjecanje. Staza se iz godine u godinu širi, smanjuju se nagibi i ublažavaju krivine. Na Orjenskom maratonu trči se preko teško prohodnog kamenitog terena, od natjecatelja se zahtijeva dobro snalaženje u prostoru i dobra kondicija.

Rekretativna trasa Orjenskog maratona

U nedjelju, 1. lipnja, održat će se rekreativni maraton na glavnom hercegnovskom trgu, s početkom u 8 sati. Za stazu je odabrana atraktivna serpentinski izvedena staza do sela Žlijebi (720 m nadmorske visine).