Ovogodišnje terenske nastave – Slavonija, Vojvodina, Korčula

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 14. svibnja 2014. - 10:38

Terenska nastava u Hrvatskoj za učenike hrvatske nastave iz Kotora i Tivta organizirana je i u ovoj školskoj godini. Zbog praktičnih razloga – različitog uzrasta učenika – realizirana je u dva dijela uz pomoć hrvatske zajednice u Crnoj Gori te velikodušnih domaćina u Slavoniji i Vojvodini.

Kao sve dosad i ove terenske nastave bile su izvrsna prilika da učenici uče o hrvatskoj kulturi, tradiciji i povijesti te tako na neposredan način upotpune znanja stečena u školskim klupama. Upravo je neposrednost razlog sreće vidljiv na licima učenika pa i na sam spomen terenske nastave.

Tridesetak učenika viših razreda osnovne škole te srednjoškolaca boravilo je početkom travnja pet dana u Slavoniji i Vojvodini, a učenici nižih razreda osnovne škole posjetili su 10. svibnja Korčulu. Na terenskim nastavama učenike su budnim okom pratili revni i neumorni: Ljerka Sindik i Ilija Janović.

Stariji polaznici nastave hrvatskog jezika i kulture ove su godine obišli važnije povijesne i kulturne znamenitosti Osijeka, Đakova, Vukovara te su upoznali i doživjeli ljepotu Parka prirode Kopački rit.

Prvo odredište na našem putu bila je impresivna Đakovačka katedrala i njezina kripta, a odmah potom ergela konja lipicanaca. Slušali smo mnogo o istaknutom biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, eruditu i inicijatoru gradnje Katedrale. Potom smo posjetili Vukovar gdje nas je kustos u Spomen-domu Ovčara upoznao s nesretnim događajima na Ovčari nakon pada Vukovara. Odali smo počast žrtvama na Memorijalnom groblju, a na ušću Vuke u Dunav pročitali smo glagoljicom uklesanu poruku: „Navik on živi ki zgine pošteno".

Naša terenska nastava nastavila se u centralnom gradu istočne Hrvatske – Osijeku. Tamo smo prošetali znamenitom baroknom Tvrđom, pogledali različite eksponate u Muzeju Slavonije, predahnuli uz Dravu, te potom razgledali Konkatedralnu crkvu sv. Petra i Pavla. Zahvaljujući lijepom vremenu, mogli smo doživjeti sve čari Parka prirode Kopački rit gdje su učenici na poseban način uživali vozeći se brodićem i slušajući tko su i što su biljke i životinje koje gledaju oko sebe.

Bili smo gosti u osječkoj Osnovnoj školi „Ivan Filipović", gdje smo uz slavonske kiflice i prigodan program kojim se škola predstavila, upoznali njihove brojne aktivnosti. Srdačno nas je pozdravio ravnatelj Zlatko Kraljević koji je član rukometnog kluba „Olimpija", kluba koji nam je pružio pomoć u organizaciji smještaja i otkrivanja Slavonije.

Naši domaćini u Vojvodini – Osnovna škola „Matija Gubec" iz Tavankuta te učitelji hrvatske nastave iz Subotice – priredili su za učenike, ne samo zanimljivu jezičnu radionicu, nego i slamarsku. Slamarska naiva, po kojoj je Tavankut nadaleko poznat, sve nas je oduševila. Nakon obilaska Gradske kuće u Subotici, jezera Palić i zoološkog vrta, za učenike je organizirano i sportsko druženje sa školskim profesorima tjelesne kulture. Cjelokupni susret u Tavankutu pokazao se kao dobra prilika da učenici upoznaju svoje vršnjake iz Vojvodine s kojima dijele identitetske sličnosti.

Druga terenska nastava, jednodnevna ekskurzija na otok Korčulu i grad Marka Pola bila je možda zahtjevna, ali nezanemarivo oplemenjujuća. Na putu su se učenicima nižih razreda hrvatske nastave pridružili članovi dječjeg zbora „Leptirići" sa svojom voditeljicom Andreom Orlando. Roditelji su pomogli da dječica lakše prebrode daleko putovanje, nerijetkima prvo u Hrvatsku, onima od tri godine možda i prvo uopće. O Korčuli, njezinim zanimljivim crticama iz povijesti i znamenitostima, govorila nam je Lea Čumbelić koja je svoje izlaganje prilagodila doživljajno-spoznajnim mogućnostima djece koja su je oduševljeno slušala spremno odgovarajući na njezina pitanja. I poznati bokeljski slikar Tripo Kokolja završio je svoj životni i umjetnički put na Korčuli, podičila se na kraju naša skupina. Sačuvali smo za uspomenu trenutak od zaborava fotografirajući se pred glavnim ulazom u Stari grad.

Zahvaljujući financijskoj podršci Kotorske biskupije, HGI-a, HNV-a, HGD-a, Montenegro Airlinesa, Općine Bar, Podravke i Leda, koji su prepoznali vrijednost ovakvog vida učenja, učenici nisu plaćali troškove terenske nastave.

Uspješno realizirane terenske nastave na kojima svi učimo, ne samo o hrvatskoj kulturi, nego i o kulturi ponašanja, na kojima težimo biti bolji upoznajući pri tom sebe i druge, ne predstavljaju kraj aktivnosti za ovu školsku godinu. Ona je posebna jer je deseta, i stoga će u lipnju biti obilježena prigodnim programom; književnim susretom s Hrvojem Kovačevićem, filmskom školicom, te izložbom fotografija koju će organizirati Hrvatsko građansko društvo Crne Gore koje je bilo pokretač ideje uvođenja hrvatske nastave u Crnoj Gori. Svečana proslava, u sklopu koje će učenicima biti uručene učeničke knjižice, održat će se 13. lipnja.

Ana Šarčević