"Svemir osobe"

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 12. rujna 2014. - 10:23
Autor: 

Sinoć je Centar za očuvanje i  razvoj kulture manjina u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i Javnom ustanovom Kino "Boka" organizirao premijeru dokumentarnog filma o životu i radu književnika Viktora Vide pod nazivom „ Svemir osobe" ."Svemir osobe" je prvi ikada snimljeni dokumentarni film o hrvatskom književniku, rodom Peraštaninu povodom stote obljetnice Vidina rođenja. Ovaj dokumentarni film koprodukcija je Centra za očuvanje i razvoj manjina Crne Gore i Televizije Crne Gore.

Na početku večeri nazočne je pozdravio direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, dr. Derviš Selhanović, koji je rekao:

"Ove godine su snimljena dva dokumentarna filma. Važno je naći prave i znamenite ličnosti za ostvarivanje ovakvog projekta. Viktor Vida je jedan od najvećih hrvatskih pjesnika. Nažalost, sudbina se poigrala s njim, te je zavšio tragično. Boravak u Argentini nam je pomogao za skupljanje arhivske građe, koja nam je bila neophodna u kompletiranju dokumentarca. Najstabilnija osoba za učvršćivanje  razvoja je kultura, jer nam omogućava da gradimo dobrosusjedske odnose daleko šire od planiranog".

Popularni crnogorski glumac mlađe generacije Miloš Pejović nadahnuto govoreći, dokumentarcu je dao nedvojbeno na velićini. O Vidinom stvaralaštvu govorili su brojni zaljubljenici  pjesnikovog umjetničkog opusa, među kojima i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" Adrijan Vuksanović, kao i jedan zasigurno najbolji poznavatelj Vidinog stvaralaštva u Crnoj Gori  Vlatko Simunović, novinar i izdavač iz Podgorice. Također, među sudionicima našli su se i neponovljivi Tonko Maroević, književni kritičar,  kao i prof. Đuro Vidmarović vrsni poznavatelj povijesti Bokelja. Pisac Miljenko Jergović je istakao da smatra da sve ono što Viktor Vida predstavlja za hrvatsku poeziju nije izrečeno u potpunosti, te da nismo svjesni Vidine umjetničke veličine.

Književni teoretičar, povjesničar i kritičar Cvjetko Milanja, akademik Zuvdija Hodžić,  Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika, i Boris Domagoj Biletić, pjesnik, urednik i zamjenik predsjednika Društva, samo su pojedinci koji Viktora Vidu smatraju jednom od najreprezentativnijih figura hrvatske lirike.

 Bogić Rakočević, crnogorski književni kritičar i antologičar imao je ključnu ulogu u stvaranju dokumentarnog filma, te mu svojim sudjelovanjem dao poseban pečat.

Večeri su  među brojnim posjetiteljima nazočili i  konzul RH u Kotoru, Hrvoje Vuković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, ravnateljica Dux radija Milena Pilastro Kovačić, predsjednica tivatske podružnice HGD-a i članica IO-a HNV-a Ljerka Sindik, Ljiljana Velić, predsjednica Općinskog odbora HGI-ja Kotor.

EX VOTO

Mjesec nad zaljevom

golubica s grančicom u kljunu.

Kap rose na krilu mrtvog šturka

ispod maslina. 

 

Na tom kamenu i moji dragi snivaju! 

Njiše ih južni vjetar u rogačima

iznad svjetlucavog mora

s plutom i stakalcima.

 

Al ja neću plakat!

neka riječi sjaju

i vlažno oko vidi Mariju.

Večernja zvijezda kroz luk zvonika

svijetli mladosti i svibnju.

Marija ide iz borika

tiho kao zrak kad kruži

između  čaša od kristala.

 

Nebom golubice lete. 

 

Na dlanu joj noć

a na licu ruža cvjeta.

 

Peraste, o moja bijela tvrđo

(Svemir osobe, Buenos Aires 1951.)