Umjetnost na dar

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 21. studenog 2014. - 10:54
Autor: 

"Slovenačka umjetnost iz fonda Galerije solidarnosti" – naziv je izložbe koja je  sinoć otvorena  povodom Dana Općine  Kotor  u palači Pima u Starom gradu. Na početku večeri nazočne je pozdravio direktor OJU „Muzeji“ Kotor Andro Radulović. Autorica postavke je mr. Marija Mihaliček, koja je rekla: "Ova izložba ima posebno značenje kroz podsjećanje na vrijeme kada saosjećanje, humanost i solidarnost nisu bile tek riječi sa kojih su se napajali i oni koji darivaju i oni koji primaju. Preko 100 umjetnika su prema Crnoj Gori koja je bila teško ranjena zemljotresom uputili čak 180 umjetničkih radova. Zato ova zbirka čini okosnicu internacionalnih umjetničkih sadržaja Galerije".

Veleposlanik Republike Slovenije u Crnoj Gori Vladimir Gasparič otvarajući izložbu je rekao da su slovenački umjetnici prepoznali katastrofu koja je zadesila Crnu Goru 1979. i odlučili da joj pomognu svojom umjetnošću.

Na izložbi je  predstavljeno pedeset dva autora s isto toliko radova (slika, grafika,crteža i skulptura). Ovom prigodom je napravljen izbor iz zbirke slovenačkih autora, koja je najmnogobrojnija u internacionalnoj umjetničkoj donaciji, nastaloj kao znak solidarnosti poslije kobnog  zemljotresa 1979. godine.

Na izloženim slikarskim i skulptorskim radovima prethodno su izvedene preventivne konzervatorske mjere u ateljeima Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore-područni odjel  Kotor. Konzervatorske radove su izveli Jasminka Grgurević, Slavica Lompar i Boris Kustudić .

Među nazočnima su bili donedavna predsjednica Općine Kotor Marija Maja Ćatović, predsjednik Skupštine Nikola Bukilica, kao i Mileva Pejaković Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore.

Organizator je Općinska javna ustanova „Muzeji" Kotor – Galerija solidarnosti.