"Život drvenih baraka" - Maje Đurić

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. travnja 2014. - 10:48
Autor: 

Život drvenih baraka

Neobična, zanimljiva, nesvakidašnja izložba fotografija "Život drvenih baraka" autorice profesorice fotografije dr. Maje Đurić bit će otvorena u Zbirci pomorskog nasleđa u marini Porto Montenegro 2. svibnja - petak, istog dana kada se otvara i Boat show.

Zašto neobična, zanimljiva ?

Neobično, osim izložbe fotografija u muzeju će biti postavljena i jedna nova drvena barka izgrađena u radionici obitelji Bokovac iz Bara, inače danas navećih i najboljih brodograditelja u Crnoj Gori.

Zanimljivo će biti vidjeti kontrast između novog i starog, drvenog i plastičnog, kada se u muzeju, u vrijeme sajma nautike, blještavih jahti i brodova, pojavi i jedna drvena, „arsenalka" iz radionice barskih kalafata Petra i Nenada Bokovca, sa porukom „Sačuvajmo tradiciju drvene brodogradnje u Crnoj Gori" – najavio je jedan od pokretača ideje očuvanja drvenih barki Zoran Nikolić.

„Biće to simbolični povratak „arsenalke" u svoj dom, Tivat, a ujedno i sastavni segment izložbe naslovljene „Život drvenih barki". U svijetu u kome sve manje stvari ima smisla, morate pronaći nešto što vas pokreće. To su storije o običnim ljudima i barkama. Svaka barka priča je za sebe. Svaka ima nevjerovatno istoriju, sudbinu... Mnogo koje sam fotografisala danas plove samo na slikama. Nema ih na moru. Neke sa davnih fotografija, još su u portima, još žive...

Sama izložba „kuvala" se odavno. Nekako je došla spontano. Puno vremena provodila sam po mandraćima na primorju i Boki i fotografisala drvene barke, stara zdanja, likove ribara... Jednom je fotografija barke sa registraskom oznakom „Tivat 1", osvojila nagradu na konkrusu u Hrvatskoj" – kaže Maja Đurić.

Biće na izložbi vremešnih guceva, razigranih pasari, kaića i barki koje su sastavni dio primorskog karnevalskog miljea, predvodnice tradicionalnih fešti, poput onih posvećenih kameliji, fašinadi...

Ona vjeruje da će u Bokom ploviti još drvenih guceva, poput onog kojeg ima Vinko Vujović čija drvena barka je stara 150 ljeta i već nekoliko generacija je u toj obitelji

Na izložbi posjetitelji će će moći vidjeti barke poput „Nemirne", vlasnika Dragana Gudelja koja je izgrađena još1922. godine u Malom Lošinju, a danas predvodi Fašinadu u Perastu svake godine.

„Sve su to dokumentovane storije o moru i ljudima. A barka je uvijek bila i ostala posebna avantura, ljubav, mjesto za meditaciju, rasterećenje od kontinenta...- kaže Maja.

/Izvor: drvenebarke.blogspot.com i Pobjeda /