ožujka 2011

Kotor,30.ožujka 2011. (Radio Dux) – U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kultura manjina Crne Gore večeras je u sali kina "Boka" održanao pjesničko veče Viktora Vide. Riječ je o najvećem pjesniku Hrvata u emigrciji, ali i jednom od najvećih hrvatskih pjesnika uopće.
U ime organizatora knjizevne veceri posjetioce je pozdravio Mirsad Mulić, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina CG koji je istakao vezanost pjesnika za Boku kotorsku. O pjesniku nadahnuto su govorili Mladen Lompar akademik Dukljanske akademije znanosti i umjetnosti, književni kritičari Bogić Rakočević i Vlatko Simunović, a stihove je kazivao Danilo Čelebić, dramski umjetnik.

Tivat,29.ožujka 2011. (Radio DUX) – Nevladina organizacija Hrvatska krovna udruga "Dux Croatorum" otvorila je hrvatsku knjižnicu „Ljudevit Gaj" u prostorijama Radio Dux-a u Donjoj Lastvi.
Knjižnicu je otvorio Generalni konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori Božo Vodopija. Prisutne je pozdravio predsjednik udruge Zvonimir Deković koji je kazao da knjižnica raspolaže sa 3500 knjiga koje su uglavnom donirali građani.

Tivat, 28.03.2011.g (Radio Dux) - U subotu, 26. ožujka organiziran je četvrti po redu planinarski križni put Mladih Kotorske biskupije. Na početku ovog duhovnog poduhvata u Lepetanima u crkvi sv. Ane, biskup kotorski msgr. Ilija Janjić pozdravio je mlade iz Kotora, Tivta, Bara i Dubrovnika na čelu sa lastovskim župnikom don Dejanom Turzom i izmolio prvu postaju križnog puta. Sledeća stanka bila je u crkvi sv. Antuna Padovanskog. Nakon toga je oko četrdeset sudionika krenulo strmim padinama ka Većem brdu. Među njima bila su i tri svećenika Kotorske biskupije, don Dejan Turza, don Marko Vuković i pater Piotr Pajak. Naporan put pratila je kiša, pa je ova drevna pučka pobožnost dobila još više na simbolici. Nakon molitve ispred crkve sv. Ilije na Većem brdu, vjernici su se zaputili ka Gornjoj Lastvi gdje su im se u molitvi pridružili još dvadesetak sudionika. Nakon toga su svi zajedno na temeljima ranokršćanske crkve sv. Nikole molili za duše onih koji su pokopani na istoimenom groblju. Zatim, put se nastavio ka crkvi sv. Juraja gdje je izmoljena sledeća križna postaja. Potom su ih ispred crkve Svih svetih dočekali mještani Bogdašića, koji su ih tom prilikom počastili domaćim proizvodima. Poslednja postaja obavljena je u crkvi sv. Petra, gdje je blagoslov udjelio kanonik Kotorske biskupije prečasni Milidrag Janjić, župnik tivatski. Hrvatska građanska inicijativa je sve sudionike križnog puta častila hranom i pićem.

Ponedjeljak, 28. ožujka 2011.

Stoliv 27. ožujak 2011 (Radio Dux) U Stolivu je održana centralna Fešta kamelija 2011. uz bogat kulturno zabavni program a proglašen je i najljepši đardina sa kamelijama i izabrani su najljepši aranžmani od ovog egzotičnog cvijeta.
U prisustvu velikog broja posjetioca fešta je započela dolazakom kapetana barkom na vesla do mula u Stolivu, koji je donio sadnicu kamelije. Porodici i u znak ljubavi poklonio cvijet kamelije sa dalekog istoka iz Japana.
Stolivljani su ovogodišnju manifestaciju posvetili Japanu – postojbini kamelije koja je po legendi u Boku jedrenjakom stigla 1870. godine.
Minutom ćutanja odata je pošta stradalima u zemljotresu i cunamiju u Japanu, a pušten je balona u zrak, djeci Japana poslati su crveni i bijeli baloni ukrašeni cvijetom kamelije.
U bogatom zabavno-kulturnom programu učestvovali su folklorni ansambl "Nikola Đurković", plesni studio "Belissima", a premijeru je imala nova kotorska klapa "Grota".

DUBROVNIK 24 - 27 III 2011god. (Radio Dux) - U dubrovačkom hotelu "Valamar Lacroma" danas je otvoren 8. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji je okupio oko tristotinjak izlagača. Sajam je iz godine u godine sve bolji, a Vedran Kraljević, voditelj sajma, kazao je kako Dubrovnik vidi kao glavnu eko-turističku destinanciju i da žele da sajam bude vodeći na Mediteranu koji će svojim programima poticati razvoj tradicijskog, eko poduzetništva i ruralnog razvoja. Pod motom "Iz gospodarske krize u poduzetničku agresiju" posjetioci će iduća tri dana moći vidjeti i kupiti doslovce sve od prehrane, nakita, prirodne kozmetike, eko proizvoda, vina, konditorskih proizvoda, čajeva, suvenira kao i raznih delicija.

Četvrtak, 24. ožujka 2011.

BUDVA 24. (ožujak) 2011(Radio Dux) - 20. Međunarodna turistička burza i Sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES otvorena je danas na Jadranskom sajmu i trajat će do 26. ožujka.
Poseban segment ovogodišnjeg METUBES-a predstavlja Festival turističkih komunikacija. U odnosu na prethodne godine koncept Festivala je promijenjen, povećan je broj kategorija za takmičenje, a ovogodišnji Festival se održava pod sloganom „Snovi ,strasti, uzbuđenja".
U okviru 20. METUBES-a održat će se bogat i kvalitetan program koji će obuhvatiti niz okruglih stolova, poslovnih susreta, prezentacija i sjednica Odbora.

Srijeda, 23. ožujka 2011.

KOTOR 23.ožujak 2011. god (Dux radio) - Katastrofa koja je pogodila Japan kratkoročno i srednjoročno imaće negativne posljedice na svjetsku pomorsku industriju, dok će dugoročno, zbog potreba obnove u zemljotresu i cunamiju razorene japanske infrastrukture, za dvije do tri godine ojačati vozarine i povoljno uticati svjetsko tržište brodskog prostora – predvidjanja su kapetana Ladislava Vukovića iz pomorske agencije „Seamonte" iz Kotora.
Zemljotres i cunami u Japanu i rat u Libiji uzdrmali su prilike na svjetskom pomorskom tržištu, kako zbog fluktuacije vozarina, tako i zbog značajno povećanih cijena goriva jer je tona bunkera već poskupila na oko 600 dolara.

TIVAT 23. ožujak 2011. god (Dux radio) - Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić juče je posjetio općine Kotor i Tivat. Premijer je razgovarao sa gradonačelnicom općine Kotor Marijom Ćatović i lokalnim privrednicima o aktuelnim problemima i budućim planovima. Presjednik Vlade Crne Gore posjetio je fabriku Daido metal u Industrijskoj zoni čiji su vlasnici Japanci, nakon čega je otvorio rekonstruiranu raskrsnicu Kotor-Tivat - Budva.
Prilkom posjete Tivtu sastao se sa gradonačelnikom Draganom Kankarašem i predstavnicima kompanija koje u tom gradu realiziraju projekte značajne za privredni i turistički razvoj. Lukšić je obišao i marinu Porto Montenegro gdje je održao konferenciju za štampu, te je tom prilikom kazao da je grad Tivat nosilac razvoja države Crne Gore i da se zacrtani projekti realiziraju punom dinamikom. O svemu više možete se informirati putem našeg audio zapisa.

Stranice