veljače 2012

Srijeda, 29. veljače 2012.

Perast 29.veljače 2012.(Radio Dux)- U sklopu proslave dana Muzeja grada Perasta koji je juče proslavio 75 godina rada i postojanja sinoć je promovisan roman „Četvrta dimenzija" autorke Olivere Doklestić iz Herceg Novog. O romanu su govorili teoritečar drame i kazališta prof. dr Siniša Jelušić, književnik Miraš Martinović i turizmolog prof. dr Milenko Pasinović. U muzičkom dijelu nastupila je ženska klapa Moderato Cantabile.
Književno veče otvorio je ravnatelj muzeja Gojko Andrijašević, koji je u uvodnoj riječi podsjetio da je Savjet grada Perasta osnovao muzej koji je otvoren 28. veljače 1937.godine. Nakon Narodnog muzeja sa Cetinja ovo je najstarija ustanova muzejske profilacije u Crnoj Gori i cijele godine raznim manifestacijama u ovom prostoru ćemo obilježavati ovaj veliki jubilej, kazao je Andrijašević. Muzejska zbirka je sakupljena donacijama Peraštana, nasljednika poznatih peraških obitelji tokom druge polovine XIX i početkom XX stoljeća. Muzej se nalazi u palači Bujović, koja je za tu namjenu rekonstruirana 1957.godine. Palača Bujović je jedan od najljepših primjera barokne arhitekture XVII stoljeća, a podigli su je braća Ivan i Vicko Bujović 1694.godine.

Utorak, 28. veljače 2012.

Tivat 28.veljače 2012.( Radio Dux )- U emisiji "Eko zeleno plava Boka" razgovarali smo sa urednicom hrvatskog specijaliziranog časopisa za maslinare i uljare "Maslinar" Milom Botteri. Časopis se na hrvatskom tržištu uspješno prodaje već četri godine, a zbog velikog intresovanja od ove godine se može naći i na našim kioscima. Kako nam je kazala urdnica časopisa Mila Botteri, za list pišu poznati doktori znanosti, stručnjaci sa Splitskog instituta za Jadranske kulture i stručnjaci sa sveučilišta. Časopis "Maslinar" izlazi dvomjesečno i može se kupiti po cjeni od 3 €. Više o "Maslinaru" poslušajte u našoj emisiji.

Ponedjeljak, 27. veljače 2012.

Kotor 27.veljače 2012.(Radio Dux)- Kotorski tradicionalni karneval zakazan za 19. veljače odložen je zbog vanredne situacije u zemlji za nedelju kasnije. Svima je bilo jasno da vanredo stanje neće biti ukinuto za narednih osam dana, osim organizatorima i nadležnim gradskim ocima. Znali su to i oni, ali maskembal je odložen. Stigla je nedelja, vanredno stanje nije ukinuto, ali pala je kiša. Nije snijeg. Vanerdno stanje i dalje traje. Maskembal se odlaže, ali ne zbog vanrednog stanja, već zbog kiše.

Nedjelja, 26. veljače 2012.

Herceg-Novi 26.veljače 2011. (Radio Dux)- Nakon trideset godina u prepunoj hercegnovskoj dvorani „Boka" u subotu naveče koncert je održala Josipa Lisac, jedna od najvećih predstavnika hrvatske glazbene umjetnosti. Poznatim i originalnim nastupom unikatnom i ekscentričnom scenskom pojavom te izraženim vokalnim sposobnostima više od dva sata zabavljala je brojnu publiku uz hitove "Magla", "Hir, hir, hir", "Danas sam luda", "Hoću samo tebe"...
"Večeras sam nastupila u Herceg-Novom nakon punih trideset godina. Publika je bila prekrasna uspostavili smo poseban kontakt, donjela sam sve što znam, podjelila sam emociju sa ovom divnom publikom, to je energija davanja i primanja" kazala je Josipa Lisac za naš radio.

Subota, 25. veljače 2012.

Prčanj 25.veljače 2012. (Radio Dux)- Vesela karnevalska povorka danas je prodefilovala prčanjskom rivom. Na čelu povorke bio je kako to tradicija i nalaže Kapo od karnevala, uz Gradsku muziku Kotora, mažortke, brojne maske i naravno krivac za sve loše u protekloj godini. Nakon suđenja na rivi je spaljen krivac za sve probleme u protekloj godini Oktopodus ili hobotnica koja je stvarala probleme i sa druge strane obale Jadrana a danas i kod nas...
Nastavak tradicije održavanja starog Prčanjskog karnevala obnovljen je 1976 godine kada je formiran odbor za kanervalske fešte, a danas NVO "Bope" zajedno sa mještanima doprinosi unapređenju i zaštiti tradicije ove pučke svečanosti.

Petak, 24. veljače 2012.

Gost na valovima Dux radija u emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja" bio je predsjednik Hrvatske krovne zjednice „Dux Croatorum" Zvonimir Deković. Povod razgovora je bio uspješno realiziran projekat obnove Doma kulture „Josip Marković" u Donjoj Lastvi, koji je svečano otvoren protekle subote. „Pored toga što smo formirali Radio Dux, obnovili tradicionalnu feštu „Rogač", zatim tiskali četiri knjige o povjesti Hrvata Boke, osnovali Hrvatsku knjižnicu „Ljudevit Gaj", sada smo renovirali i revitalizirali Dom kulture u Donjoj Lastvi, što je zaista veliki uspjeh", ističe Deković. Međutim, vremena za odmor nema, jer uskoro će Nevladina udruga na čijem je čelu, izdati novu knjigu s povjesnom tematikom. Jednostavno, radi se o ljudima koji ljubav prema Boki i rodnoj grudi valoriziraju konkretnim radom.

Petak, 24. veljače 2012.

Kotor 24.veljača 2012. (Radio Dux) - Tradicionalni Prčanjski karneval biće organiziran u subotu 25.veljače sa početkom u 16 sati kada će na prčanjskoj rivi biti spaljen krivac za sve nedaće u prošloj godini.
Kotorsk karneval održat će se u nedelju 26.veljače, karnevalska povorka će krenuti u 14.30 glavnom gradskom ulicom, a nakon spaljivanja ovogodišnjeg krivca za nevolje Kotorana, na trgu ispred katedrale Svetog Tripuna sa početkom u 17.30 koncert će održati hrvatska grupa "Colonija".

Srijeda, 22. veljače 2012.

Herceg-Novi 23.veljače 2012- (Radio Dux)- Na ovogodišnjem 43. tradicionalnom Prazniku mimoze u Herceg Novom svoj koncert održati će poznata hrvatska estradna umjetnica Josipe Lisac koja do sada nije nastupala u tom gradu. Koncert će se održati u subotu 25.veljače u 20 sati dvorana "Park".
Suđenje karnevalu zakazano je za 25.veljače(subota) na Škveru - gradska luka u 11 sati uz zabavni program i tradicionalno posluženje.
Josipa Lisac je pjevačica i jedna od najvećih predstavnika hrvatske glazbene umjetnosti. Poznata je po izvornoj mješavini različitih glazbenih, žanrova unikatnom i ekscentričnom scenskom pojavom te izraženim vokalnim sposobnostima.

Srijeda, 22. veljače 2012.

Kamenari 22.veljače 2011. (Radio Dux)- Filatelija je specifična djelatnost kolekcionarstva ali i opće kulture koja daje nesvakidašnje širok uvid u skoro sve dimenzije gospodrarskog, sportskog, kulturnog, povjesnog života jedne države. Ova djelatnost, osim tematski jer su brodovi, ribe i more uopšte neki su od najčešćih motiva na poštanskim markama širom svijeta, sa pomorstvom je povezana od samih svojih početaka do danas jer su brodovi i pomorci stoljećima prenosili pisma i pošiljke.

Stranice