srpnja 2012

Podgorica, 31. srpnja 2012. (Radio Dux) - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović donio je u utorak, nakon konzultacija s parlamentarnim strankama, odluku o tome da se prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori održe 14. listopada. Skupština Crne Gore je prošloga tjedna skratila mandat zastupnicima, čime su stvoreni uvjeti da Vujanović raspiše parlamentarne izbore. Istoga dana održat će se i izvanredni lokalni izbori u Budvi i Nikšiću.

Utorak, 31. srpnja 2012.

Tivat, 31. srpnja 2012. g. (Radio Dux) - Jučer je na konferenciji za medije Košarkašku klub "Teodo" predstavio novog trenera Bobana Savovića. Mladi hercegnovski stručnjak do sada je vodio "Primorje", a bio je i dio stručnog tima Žalgirisa. Uspješnu igračku karijeru morao je prekinuti zbog teške povrede Ahilove tetive. Novi trener Teoda potječe iz sportske obitelji. Njegov brat Predrag Savović obnaša funkciju predsjednika španjolskog prvoligaša Bilbaoa.
Ravnatelj tivatskog košarkaškog kluba Miško Lučić rekao je da nije bilo lako odabrati trenera, jer bilo je veliko interesiranje mnogih za klupu Teoda. On se zahvalio bivšem šefu stručnog štaba Milanu Rondoviću na korektnoj i uspješnoj suradnji. Također, uvjeren je da će s trenerom Savovićem klub dostići zapažene rezultate.

Utorak, 31. srpnja 2012.

Herceg-Novi, 30.srpnja2012.(Radio Dux) - Na ovogodišnjem 26.Hercegnovskom filmskom festivalu koji će se održati u Herceg-Novom od 1. do 7. kolovoza biće prikazano preko devedeset filmskih ostvarenja u tri takmičarske kategorije i u revijalnom dijelu.
Na ovogodišnjem festivalu novina to što će filmovi iz selekcije dokumentarnih filmova i studentskih filmova biti takmičarski tako da će žiri proglasti najbolje filmove i u ovim kategorijama kazao je na današnjoj konferenciji za novinare prestavljajući festival umjetnički ravnatelj Zoran Živković.

Utorak, 31. srpnja 2012.

Herceg-Novi 30.srpnja 2012.(Radio Dux) - Otvaranjem izložbe grafika, postavkom pod naslovom "Maova posljendja posjeta Veneciji" isalndskog umjettika Eroa i u sardnji sa beogardskom galerijom Haos, u Ateljeu Luke Tomanovića, u ponoći sa subote na nedjelju, otpočela je treća po redu manifestacija Noć kulture 2012. Ova jedinstvena serija od 12 grafika, inače angažovanog i provokativnog stvaraoca, tako dovodi jednog od najvećih populisitčkih lidera u nezamisliv kontekst i ambijentalno okruženje, a koje umjetnik pretače u osebujne kompozicije na više lokaliteta u Veneciji.

Ponedjeljak, 30. srpnja 2012.

Donja Lastva, 30. srpnja 2012. g. (Radio Dux) - Sinoć je u Donjoj Lastvi održana treća po redu Fešta od rogača, u organizaciji Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum". Pred velikim brojem mještana i furešta nastupili su: Modni klub "Modest", pjevačko društvo "Vazda mladi", tivatska klapa "Jadran", a specijalni gosti bili su tamburaši iz Vinkovaca "Slavnoska zora". Lastovske domaćice spremile su veliki broj kolača od rogača, a brojnim posjetiteljima obezbjeđena je i velika količina ribe i vina.
Sinoć je sve podsjećalo na nekadašnje "Lastovske dane", kada je riva bila prepuna nasmijanih lica. Posjetitelji nisu skrivali oduševljenje glazbom, ambijentom, gostoprimstvom.

Nedjelja, 29. srpnja 2012.

Tivat, 29.srpnja 2012.(Radio Dux) - Premijera kazališne predstave „Penelopijada", koju je prema djelu kanadske spisateljice Margaret Atwood režirala Dragana Varagić, odigrana je u subotu na maloj sceni Atrija ljetnikovca Buća. Glavna uloga pripala je Dubravki Drakić uz glumačku ekipu Tanja Bošković, Branka Femić, Ivana Mrvaljević, Kristina Stevović, Jelena Simić, Smiljana Martinović, Vesna Vujošević.
Predstava je rađena u kooprodukciji festivala "Purgatorije" i „April production" iz Toronta.

PULA, 29. srpnja 2012.(Radio Dux) - Film "Pismo ćaći" redatelja Damira Čučića dobitnik je velike Zlatne Arene za najbolji film na ovogodišnjem 59. Festivalu igranog filma u Puli, objavljeno je na konferenciji za novinare Ocjenjivačkog suda nacionalnog natjecateljskog programa pulskog festivala.
Kako se navodi u obrazloženju odluke, film "Pismo ćaći" potresno je uvjerljiva priča o odnosu oca i sina u patrijarhalnom svijetu gdje muškarci zaziru od nježnosti.

London, 28. srpnja 2012. (Hina) - Prema uvriježenom protokolu svečanosti otvaranja Olimpijskih igara, britanska kraljica Elizabeta II službeno je otvorila Igre XXX. olimpijade u Londonu u subotu u 1.18 sati po našem vremenu.
Kraljici Elizabeti ovo je bio drugi put kako je otvorila Igre, nakon Montreala 1976.
Sve sudionike Igara pozdravio je predsjednik Organizacijskog odbora Sebastian Coe poželjevši im dobrodošlicu, te je pozvao Britance da ove Igre naprave najboljima dosad.

Subota, 28. srpnja 2012.

Kotor 28.srpnja 2012.(Radio Dux) - Ljetnja škola o arhitekturi i prostoru – Kotor Art APSS biće održana od 4. do 14. kolovoza u zgradi starog zatvora u Kotoru koji je smiješten unutar zidina starog grada.
Novac za smještaj učesnika iskorišten je za adaptaciju tog starog austrougarskog zdanja, kako bi se podstakla svijest o razvoju kulturnog turizma i upotrebi resursa koji nijesu iskorišteni. U arhitektonskom smislu Kotor je jedinstvena inspiracija i pomoći će studentima da predstave svoje radove tijekom "Open Perison Night". Ljetnja škola arhitekture realizira se u suradnji sa DVARP-om iz Podgorice i ORIS-om iz Zagreba a završit će se 14.kolovoza konferencijom "Crnogorski dani Orisa" sa oko 400 učesnika.

Petak, 27. srpnja 2012.

Đurići, 27. srpnja 2012. g. (Radio Dux) - Crkva je jučer proslavila blagdan sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije. Svete Mise služene su diljem Kotorske biskupije, a najsvečanije je bilo u Đurićima, gdje je u istoimenoj crkvi sveto Euharistijsko slavlje predvodio prečasni don Filip kanonik Janjić, uz koncelebraciju više svećenika. On je u svojoj homiliji pozvao na nasljedovanje kršćanskog života u obitelji i istakao divan primjer svetih roditelja Joakima i Ane, koji ostaju uzor i hrabre današnje obitelji, čiji se temelji bespoštedno napadaju.
Na koncu sv. Mise upravitelj župe don Siniša Jozić zahvalio je Bogu na svim primljenim milostima, kao i subraći svećenicima i vjernicima na zajedništvu. Nakon toga krenula je svečana procesija uz pobožne pučke pjesme i molitvu. Vrijedne domaćice iz Đurića priredile su agape za sve nazočne.

Stranice